Дайджест роздержавлення ЗМІ. Березень

31.03.2018, 15:24
155 Переглядів

У Мінфіну просять підтримки для реформованих газет

Розширене засідання Громадської ради при Держкомтелерадіо відбулося 13 березня в приміщенні Національної спілки журналістів України. У формі круглого столу учасники зібрання, серед яких були присутні редактори місцевих газет з Черкаської, Запорізької, Харківської, Миколаївської, Львівської, Київської, Кіровоградської областей, обговорили   питання державної фінансової підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження.

Присутні у своїх виступах наголошували, що Держкомтелерадіо підготував  проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження» та звертатиметься до Міністерства фінансів з пропозицією внести зміни до закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» в частині передбачення видатків на державну підтримку реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження. В чинній редакції документа коштів на фінансову підтримку не передбачено.

Громадська рада при Держкомтелерадіо схвалила діяльність Держкомтелерадіо з реалізації реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ, відстоюванні права реформованих видань місцевої сфери розповсюдження отримати одноразову фінансову підтримку. Також члени Громадської ради вирішили звернутися до Громадської ради при Міністерстві фінансів з проханням сприяти з боку громадськості внесенню відповідних змін до Державного бюджету.

http://detector.media/rinok/article/135582/2018-03-14-derzhkomteleradio-prositime-minfin-nadati-pidtrimku-reformuvannyu-mistsevikh-drukovanikh-zmi/

Закарпаття ігнорує роздержавлення друкованих ЗМІ

Закарпатська область не демонструє жодних ознак роздержавлення: із 17 видань, що підпадають під роздержавлення, не реформувалося жодне. Ці видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.

Нереформовані комунальні видання області: “Берегове” (угор. – “Beregszasz”) (Береговина), “Верховина” (Міжгір’я), “Вісник Берегівщини”/”BeregiHirlap” (угор.) (Берегове), “Вісник Хустщини” (Хуст), “Вісті Свалявщини” (Свалява), “Вісті Ужгородщини”/”UngvidekiHirek” (угор.) (Ужгород), “Голос Верховини” (Воловець), “Дружба” (Тячів), “Зоря Рахівщини” (Рахів), “Карпатська зірка” (Великий Бережний), “Народне слово” (Перечин), “Нове життя” (Іршава), “Новини Виноградівщини”/”Nagyszolos – videkiHirek” (угор.) (Виноградів), “Новини Закарпаття” (Ужгород), “Тячів” (Тячів), “Ужгород” (Ужгород).

http://zakarpattya.net.ua/News/179707-Za-10-misiatsiv-do-zavershennia-reformy-na-Zakarpatti-dosi-ne-rozderzhavyly-zhodne-vydannia

Редактор львівської «Ратуші» через порушення при роздержавленні звернувся до правоохоронців

26 березня головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв подав заяву в органи прокуратури та Нацполіції, оскільки чиновники Львівської міськради почали роздержавлення «Ратуші» без залучення колективу. Микола Савельєв зазначив, що подав заяву з вимогою внести в єдиний реєстр досудових розслідувань ситуацію, з склалася навколо видання ЛМР після рішення комісії, яку очолив керівник департаменту адміністрації міського голови Євген Бойко.«Ця комісія прийняла рішення, які фактичного стосуються ліквідації ЛКП газети «Ратуша», а не її реорганізації. Одним із пунктів цих рішень є передача Бойкові печатки ЛКП газети «Ратуша», яку він, в свою чергу, повинен передати держреєстратору», – пояснив Савельєв. Перед цим на своїй сторінці у Facebookредактор «Ратуші» написав, що чиновники Садового почали роздержавлення «Ратуші» без залучення колективу.

Микола Савельєв також нагадав, що це вже друга заява, яка стосується Євгена Бойка. «Перша заява, про невиплату заробітної плати за січень працівникам газети, була внесена ЄРДР і по ньому Галицьким райвідділом поліції вже проводиться розслідування», – сказав головний редактор газети «Ратуша».

https://zik.ua/news/2018/03/26/golovred_gazety_ratusha_podav_zayavu_u_politsiyu_cherez_porushennya_pry_1292943

Найбільше на дії місцевої влади скаржаться на Запоріжжі

27 березня колегія Держкомтелерадіо розглянула хід реформування комунальних друкованих засобів масової інформації у Запорізькій області. На сьогодні з 24 комунальних друкованих ЗМІ Запорізької області реформовано 8. Як повідомив в. о. директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької обласної державної адміністрації ЛєванШишинашвілі, не ухвалено рішень засновників про реформування трьох редакцій –  «Запорізька правда», «Трудова слава» та «Наше місто Токмак», яким співзасновники створюють перешкоди на шляху реформування. Одне видання – журнал «Хортиця» – ліквідовано рішенням Запорізької обласної ради; решта редакцій перебувають на різних етапах реформування. Водночас в області зафіксовано непоодинокі випадки перешкоджання засновниками комунальних друкованих засобів масової інформації та редакцій процесу реформування. Найбільше скарг від редакційних колективів на дії місцевої влади надійшло із Запорізької області, зазначив у своїй співдоповіді  голова НСЖУ Сергій Томіленко. Саме тому спілка ініціювала розгляд цього питання на колегії Держкомтелерадіо.

Члени колегії у своїх виступах наголошували, що неприйняття засновниками відповідних рішень про реформування друкованих ЗМІ призводить до порушення прав трудових колективів редакцій. Крім того, відповідно до вимог статті 11 Закону неподання засновником друкованого ЗМІ у строк до 31.12.2018  Міністерству юстиції України заяви про перереєстрацію є підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ недійсним.

http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=143176&cat_id=140366

31.03.2018, 03:24
155 Переглядів