Місцева влада часто заважає роздержавленню газет

16.11.2017, 13:33
180 Переглядів

Продовжуємо огляд ситуації в 11-ти областях, що охоплені діяльністю проекту «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності», який здійснює Тернопільський прес-клуб при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Цього разу зупинимось на конфліктах  та проблемах, про які повідомили представники незалежної мережі прес-клубів України. 

 Із ситуації на Волині: конфлікти в Ківерцях і Луцьку

Минулого року виникла напружена ситуація із «роздержавленням» ківерцівської районної газети «Вільним шляхом». Співзасновники газети – Ківерцівська районна рада, Ківерцівська райдержадміністрація та трудовий колектив видання не могли визначитися з вимогами для роздержавлення газети. Як тільки газета почала робити перші кроки щодо роздержавлення, почались утиски з боку влади. Редактора Марію Хітько було звільнено з посади. Журналісти неодноразово звинувачували владу в незаконному звільненні керівника редакції. Марія Хітько звернулася до суду з позовом до райради щодо незаконності її звільнення. Відтак районний суд визнав протиправними дії Ківерцівської районної ради та зобов’язав поновити Хітько на посаді та виплатити 33 тисячі гривень компенсації. Таке рішення було прийняте ще в березні цього року, однак воно досі не виконане. Процес роздержавлення газети під керівництвом вже іншого редактора наразі ще не завершено.

  Конфлікт з владою у вересні вже цього року виник і в колективуобласної «Волинської газети».Редакція  звернулася з позовом до Господарського суду міста Києва щодо спонукання Волинської обласної державної адміністрації укласти договір, необхідний  для повного роздержавлення газети. За словами редактора «Волинської газети» Володимира Данилюка, голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик підписав розпорядження про вихід облдержадміністрації зі складу співзасновників газети в односторонньому порядку, а пізніше “висунув безпідставну вимогу перерахувати в бюджет 24% статутного капіталу”. Конфлікт триває. Процес реформування газети не завершено.

 Із ситуації на Дніпропетровщині: засновники «гальмують»

   Мають місце випадки неприйняття рішення про реформування засновниками-органами влади щодо таких видань:

   – газета «Злагода»  П’ятихатського району (на спільному засіданні постійних  комісій П’ятихатської районної ради вирішили відтермінувати розгляд даного питання);

   – газета «Шахтар Марганцю» (депутати Марганецької міської ради утрималися від прийняття рішення);

   – газета «Жовтоводські вісті» (депутати Жовтоводської міської ради утрималися від прийняття рішення);

    – обласна газета «Зоря» (рішення на сесії Дніпропетровської обласної ради не прийнято).

Крім того виник конфлікт з наступним поданням судового позову між газетою «Апостолівські новини» та Апостолівською районною радою. Як повідомила головний редактор Вікторія Михальченко, замість фінансування газети бюджетні кошти були виділені приватній телекомпанії. Також пані Вікторія підготувала позов щодо захисту честі і гідності у зв’язку з тим, що голова райради привселюдно звинуватив її в нецільовому використанні коштів.

   Також стало відомо, що наступного року можливе закриття єдиної комунальної газетиміста Кам’янське ( колишній Дніпродзержинськ) «Відомості». За словами секретаря міської ради Олександра Залевського, на сесії міської ради буде вирішуватися питання про дофінансування газети. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати на видання планують виділити додаткові кошти. Але у наступному році «Відомості» можуть опинитися під загрозою ліквідації.

Із ситуації на Житомирщині: проблеми з приміщеннями та внутрішні

   У редакції газети “Слово Полісся” (Баранівський район )  виникли проблеми з приміщенням – через неправильно оформлені статутні документи. Газета “Малинські новини” судиться з райрадою за приміщення редакції,яке знаходиться в будівлі районної друкарні. В газеті  “Перемога” (Попільнянський район) -внутрішній конфлікт редактора з колективом через частку на право власності у ТОВ.

 Із ситуації на Львівщині: складне фінансове питання

   Шість газет області – «Миколаївські вісті», «Новий час» (Жидачів), «Голос  над Бугом» (Сокаль), «Новини Прибужжя» (Червоноград), «Галицька зоря» (Дрогобич), «Вісник Розділля» (Новий Розділ) призупинили процес роздержавлення через те, що нікому ще досі не виплатили обіцяних 50 тисяч гривень державної фінансової підтримки.

Газету «Ратуша», яка мала конфлікти з міським головою Львова, депутати Львівської міськради без спротиву відпустили у вільне плавання. За словами головного редактора «Ратуші» Миколи Савельєва, всю «документальну частину» на шляху роздержавлення редакція вже пройшла. Тепер чекає на адекватного інвестора, бо самостійно газета, мовляв, не виживе.

   В цілому в області редакції в основному мають дуже суттєву фінансову дотацію від районної влади – орієнтовно 600-700 тисяч гривень на рік. Працівники нероздержавлених газет мають статус держслужбовців і подекуди отримують високу заробітну плату. Така фінансова «голка» спонукає їх якомога довше не змінювати своє залежне становище.

 Із ситуації на Полтавщині: виселити за борги

   Перед загрозою закриття опинилася після роздержавлення газета «Пирятинський вісник», з якої наразі звільнилася більшість журналістів.  Редакцію обласної газети «Зоря Полтавщини»намагалися виселити з приміщення за непомірні борги, при цьому на межі існування  опинився навіть розташований там музей журналістики. Треба зазначити, що раніше редакція не платила за оренду, бо приміщення було збудовано за її кошти. Але в 2016 році вже сплачували по  14 грн за м² плюс комунальні платежі. Причому оплата йде за оренду всіх 3-х поверхів, хоч редакція тривалий час займає лише один.

 Із ситуації на Сумщині:свавілля влади

Чотири органи влади не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників. Це стосується обласної газети «Сумщина» та газет «Конотопський край»,«НовиниТростянеччини» та«Народна трибуна» (Глухівський район).Остання через свавілля міської ради під керівництвом голови Мішеля Терещенка повністю припинила існування. Справа розглядалася у суді, який прийняв рішення про поновлення на посаді редактора газети Світлани Халімоненко, проте міська влада проігнорувала рішення суду. Так само не виконуються судові рішення  щодо поновлення на посаді редактора газети «Новини Тростянеччини» Павла Зленка.

Із ситуації на Тернопільщині: рішення судів не виконуються

   Вже в процесі реформування газети «Подільське слово» ( Тернопільський район) рішенням райради було безпідставно і з порушенням законодавства звільнено з посади її багаторічного головного редактора Ганну Макух.20 березня цього року Тернопільський міськрайонний суд визнав це рішення незаконним і скасував його з постановою про її негайне поновлення на посаді. Законність вердикту підтвердив 20 червня і Апеляційний суд Тернопільської області, куди зверталася з апеляцією Тернопільська райрада. Однак рішення обох судів не виконані і досі через те, що керівництво районної ради усіма можливими способами затягує час.  Припинив вихід після роздержавлення «Тернопіль вечірній» – колишня комунальна газета Тернопільської міськради. Дуже конфліктно – із незрозумілим  звільненням редактора та активним протестом колективу проти цього – розпочинався процес реформування газети обласних ради та держадміністрації «Свобода». Колишньому керівнику Михайлу Лисевичу не вдалося відстояти посаду через суд.

 Із ситуації на Харківщині: правом на роздержавлення не скористалися

В ході роздержавлення Кегичівської районної газети “Наш край”було звільнено ( рішенням сесії райради) з посади її редактораІрину Литвиненко. Непроста ситуація склалася в редакції Куп’янська, де газета, радіо, телебачення та інтернет-портал  входять до одного комунального підприємства. Засновники так і не спромоглися виокремити друковане ЗМІ для подальшого реформування. Досі не скористалися правом на роздержавлення трудові колективи газет «Новини Чугуєва» та «Харьковскиеизвестия».  Не квапляться розглянути відповідне рішення трудового колективу та дати газеті можливість реформуватися засновники «Вістей Балаклійщини».

 Із ситуації на Херсонщині: фінансова незалежність є, але…

   Чи не найскладніша ситуація склалася в області з газетою«Каховська зоря». Фінансово газета давно є незалежною. А в лютому буде вже два роки, як колектив прийняв рішення про роздержавлення. Один із співзасновників, міська рада, швидко прийняла відповідне рішення, районна ж досі не розглянула на сесії це питання.Натомість влада вдалася до всіх можливих способів, аби забрати у редакції приміщення ( окрема будівля в центрі міста), де вона знаходиться вже три десятки років. Колектив відстоював свої права як міг, однак 6 листопада цього рокугосподарський суд Херсонської області прийняв рішення, згідно з яким редакція газети «Каховська Зоря» таки повинна звільнити приміщення.

Із ситуації на Чернігівщині:коли ради не хочуть

Ріпкинська районна рада не хоче виходити із співзасновників газети «Життя Полісся».  Новгород-Сіверська рада теж не хотіла, але колектив газети «Сіверський край»звернувся до суду, відтак той зобов’язав депутатів розглянути це питання на сесії, і згодом  рішення таки було ухвалене.

16.11.2017, 01:33
180 Переглядів