Роздержавлення газет: що відбувається на Тернопільщині

28.02.2017, 16:15
414 Переглядів

Минулого року, протягом дії першого етапу роздержавлення, в редакціях усіх 20-ти (з них 17 районних, 2 міські та 1 обласна) державних та комунальних газет області відбулись збори трудових колективів, на яких вони визначились з термінами і способами реформування. В основному передбачені відповідним Законом заходи відбулись без серйозних непорозумінь між колективами редакцій і співзасновниками – райдержадміністраціями і райрадами. Щоправда, подекуди органи влади порушували строки затвердження рішень редакцій та виходу з співзасновництва, а також закладення бюджетних коштів на висвітлення своєї діяльності в районних газетах.
Серйозні конфлікти в процесі реформування виникли лише щодо двох газет – тернопільської районної «Подільське слово» і обласної «Свободи». У першій, вже після визначення трудового колективу стосовно способу роздержавлення у другому етапі і виході райдержадміністрації із співзасновників, рішенням сесії районної ради, всупереч бажанню колективу, було звільнено з роботи головного редактора газети та призначено іншого. Щодо газети «Свобода», то її колектив на загальних зборах більшістю голосів проголосував за участь у першому етапі роздержавлення. Відтак, згідно із законодавством, обласні держадміністрація і рада вийшли із співзасновників. Однак вже після цього облрада прийняла на сесії рішення про звільнення з роботи попереднього керівника редакції (комунального підприємства обласної ради) і призначення нового. Більше того, уже після виходу постанови Кабміну № 848 із переліком газет, що роздержавлюються, Тернопільська обласна рада вирішила «відкликати» назву газети «Свобода» із цього списку. В результаті виникла правова колізія, коли кожен із суб’єктів-учасників процесу трактує свою правоту, опираючись на різні норми різних правових актів. В обох ситуаціях були розпочаті судові провадження.
Відповідно до згаданої постанови Кабінету міністрів України можливість перереєструвати свої комунальні підприємства і газети та розпочати самостійну діяльність отримали “Нова доба” (Бучач), “Народне слово” (Збараж), “Голос народу” (Чортків), “Чортківський вісник”, “Земля Підгаєцька”, “Вільне слово” (Козова), “Новини Шумщини”, “Гомін волі”(Підволочиськ), “Діалог” (Кременець) та обласна газета “Свобода”, доля якої наразі залишається під запитанням. Газети ж «Бережанське віче», «Вісник Надзбруччя» (Гусятин), «Колос» (Заліщики), «Зборівська дзвіниця», «Голос Лановеччини», «Вісті Придністров’я» (Монастириська), «Воля» ( Теребовля) та «Подільське слово» (Тернопільський район) роздержавлюються в другому етапі.
Станом на 24 лютого жодна з редакцій ще не завершила процес переоформлення комунальних підприємств в нові приватні юридичні особи. За словами більшості головних редакторів газет найбільше гальмує реформи наступне:
– недосконалість базового Закону, відтермінування обіцяних його авторами змін і доповнень (мали бути затверджені Верховною Радою в січні);
– невідповідність норм різних законодавчих актів стосовно одних і тих же питань;
– труднощі у виборі господарської форми нового підприємств, відсутність досвіду у визначенні майнової і немайнової частки нових співзасновників;
– складна і заплутана бюрократична процедура оформлення й подачі документів державним реєстраторам.
Стосовно фінансової підтримки комунальних районних газет в процесі роздержавлення з боку органів влади, то, згідно з інформацією Тернопільської облдержадміністрації, вона надається наступним чином. Газеті «Бережанське віче» згідно з районною програмою підтримки ЗМІ виділено 100 тисяч гривень. Заліщицькому «Колосу» 80 тисяч виділено райдержадміністрацією і 20 тисяч – міською владою. «Зборівській дзвіниці» на сесії районної ради планують виділити 200 тисяч. Таку ж суму збираються надати кременецькому «Діалогу». Для козівського «Вільного слово» в районному бюджеті закладено 180 тисяч. Для «Голосу Лановеччини» наразі складено тимчасовий ( на 3 місяці) кошторис на висвітлення діяльності районної влади, згідно з яким РДА та райрада виділили по 12 тисяч. Фінансування теребовлянської «Волі» загалом складає 230 тисяч гривень, з них згідно районної програми підтримки ЗМІ – 90 тисяч, міської – 100 тисяч, і 40 тисяч з коштів об’єднаних громад. Чортківський «Голос народу» згідно з районною програмою підтримки ЗМІ отримає на півріччя по 50 тисяч за висвітлення їх діяльності від райдержадміністрації та райради. На підтримку «Подільського слова» Тернопільська районна рада планує виділити аж 500 тисяч гривень, а Шумська райрада газеті «Новини Шумщини» – 50. На черговій сесії Монастириської районної ради має вирішитися питання про кошти на підтримку газети «Вісті Придністров’я». А от стосовно бучацької газети «Нова доба», то в ОДА поінформували, що завдяки створенню якісного продукту видання має достатню кількість передплатників, а тому спроможне фінансово забезпечити себе саме.
Насамкінець треба зазначити, що одна з районних газет області – а саме борщівський «Галицький вісник» – пройшла процес роздержавлення ще кілька років тому і вже має чималий досвід успішної самостійної діяльності.

28.02.2017, 04:15
414 Переглядів