Тернопільська облрада продовжує «душити» газету, співзасновником якої була

11.02.2019, 11:49
114 Переглядів

Скандальна ситуація навколо колишньої газети Тернопільських обласних держадміністрації та ради, про яку ми вже не раз писали, продовжує залишатися напруженою. Трудовий колектив газети опублікував на її шпальтах ще одне відкрите звернення, факти з якого шокують, і текст якого далі наводимо повністю.«Минулого понеділка відбулося судове засідання в адміністративній справі за позовом обласної ради до державного реєстратора про скасування реєстраційної дії, а фактично – про знищення нашої газети. Перед тим колектив редакції неабияк бентежився, бо ж досі не було відомо, чи закличе суд редакцію газети третьою стороною, а відтак, чи станемо ми учасниками процесу. Зізнаймося, ми не покладали надії, що обласна рада таки відкличе вбивчий для газети позов, і не припиняли перемовини. Однак голову обласної ради не переконали наші аргументи.

Буквально за декілька годин перед початком судового засідання одне місцеве інтернет-видання видало «на ура» гучну сенсацію під назвою: «Комунальну газету Тернопільської обласної ради приватизували люди Медведчука?». Хто міг стати замовником та ініціатором викиду інформаційних помиїв, ми здогадуємося, причому маємо достатньо підтверджень для того, аби звернутися у правоохоронні органи.

Приватизували газету не люди Медведчука, а трудовий колектив редакції – відповідно до законодавства про реформування державних та комунальних ЗМІ. Та з цим змиритися влада не може, бо не у її «золоті» руки потрапила газета.

   Наступного тижня у Києві відбуватиметься Всеукраїнська нарада редакторів за участю Президента України Петра Порошенка. Нехай обласна рада не має сумніву: НСЖУ, колектив газети публічно донесуть до Президента усю правду про свавілля над свободою слова та свободою доступу до інформації у Тернопільській області. А ще – про нецивілізовані, «чорні» способи розправи над газетою. Ми досі не знаходимо пояснення, чому так завзято, всупереч здоровому глузду і неабияким ризикам, влада бореться за знищення газети. Деякі ЗМІ мали аналогічні проблеми, бо йшлося про приміщення чи землю, якими користувалися редакції. Наша газета не має жодних перелічених матеріальних благ, за винятком «Волги» двадцятирічної давності, кількох старих столів та фізично і морально застарілих комп’ютерів.

Наш головний капітал – це ви, дорогі читачі. Насправді війна триває за ваші серця та душі. У рік виборів заволодіти читацькою аудиторією газети «Свобода» – це здобути карт-бланш у Тернопільській області. Це, мабуть, і пояснює  «надлюдські» владні потуги, які не мають нічого спільного із чітко визначеними законодавством функціями органу місцевого самоврядування.

   Усвідомлюємо, що «Свободі» оголосили війну – компроматами, наклепами, пасквілями… Чи дійде до фізичної розправи?.. Між тим, на судовому засіданні суддя залучила редакцію третьою стороною у справі. Тож ми будемо захищатися. Як і минулого разу, підтримати нас прийшли журналісти, громадські активісти, читачі. Велика подяка усім за солідарність!».

   Намагаючись відстояти свої права, колектив газети також звернувся до голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленка. «Звертаємося до Вас як до керівника найвпливовішої журналістської організації України вжити усіх можливих засобів реагування, донести інформацію про свавілля та ігнорування законодавства про реформування комунальних ЗМІ Тернопільською обласною радою, до Президента, парламенту, журналістської спільноти. Просимо надати публічного розголосу щодо безпрецедентного знищення багатотиражної читабельної обласної газети» – йшлося у листі журналістів. Відтак керівництво НСЖУ висловило стурбованість тим, що відбувається у Тернополі, та закликало чиновників припинити тиск на газету, а також запевнило, що надаватиме колегам юридичну підтримку та максимально привертатиме увагу національної преси до конфлікту керівництва Тернопільської обласної ради з журналістами. «Законодавство передбачило процедуру цивілізованого розлучення колективів комунальних газет та засновників, – прокоментував ситуацію голова НСЖУ Сергій Томіленко. – І чиновники мають змиритися, що газети йдуть на свободу, та радіти, що редакційні колективи готові брати відповідальність за майбутнє своїх видань. А коли у Тернополі обласна рада тишком-нишком подає позови проти журналістів, то цей позов спрямований, перш за все, проти тернополян, яких хочуть позбавити доступу до «Свободи».

На фото – під час першого судового засідання за позовом обласної ради

Фото з газети «Свобода плюс Тернопільщина»

 

11.02.2019, 11:49
114 Переглядів