Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Про отримання коштів від колишніх засновників (співзасновників)

01.09.2017, 10:08
165 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси Ігор ФЕДОРЕНКО. “Ні райрада, ні райадміністрація не дали з початку року ні копійки редакції, мотивуючи тим, що їм не виділили на це коштів. Однак матеріали справно присилають, і ми розміщуємо їх на шпальтах в надії, що щось таки зміниться. Чи можливо якось вплинути на колишніх співзасновників законодавчо щодо виділення хоч якихось коштів для підтримки газети на перших порах?”

      Органи державної влади та органи місцевого самоврядування у своїх кошторисах зобов’язані передбачати витрати на висвітлення своєї діяльності засобами масової інформації. Такий обов’язок є вимогою статті 5 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Після реформування, коли засновниками підприємства (редакції) стали члени трудового колективу, Ваше ЗМІ стало недержавним. За приписом частини 2 статті 5 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»: «Недержавні засоби масової інформації  висвітлюють  діяльність органів  державної  влади  та  органів місцевого самоврядування на умовах,  передбачених в укладеній між цими органами  і  редакціями засобів масової інформації угоді.  Якщо така угода не укладена, то редакція  недержавного  засобу  масової   інформації   має   право самостійно,  відповідно  до  законодавства  України,  висвітлювати діяльність  органів   державної   влади   та   органів   місцевого самоврядування,  визначаючи  у своєму статуті джерела фінансування витрат на це висвітлення.

            Ви можете звернутися до господарського суду з позовом про спонукання до укладення договору. Відповідно до частини 3 статті 84 Господарського процесуального кодексу України в резолютивній частині судового рішення у такій справі повинні бути вказані умови, на яких сторони зобов’язані укласти договір з посиланням на поданий позивачем проект договору.

Підставами для подання такого позову, по-перше, є обов’язок органів державної влади та органів місцевого  самоврядування  висвітлювати свою діяльності у засобах масової інформації та виділяти на це кошти; по-друге, Ваше пріоритетне право на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, передбачене пунктом 3 частини 2 статті 12 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Підтвердженням необхідності укладання такого договору є й те, що і райрада, і райадміністрація направляють Вам матеріали для друку. Тому я б рекомендував звернутися до райради і райадміністрації з пропозицією укласти договори на висвітлення (з обов’язковим направленням з пропозицією двох примірників проекту договору), а у випадку ухиляння від його підписання – звернутися до суду.

       Якщо сума кошторису щодо висвітлення діяльності передбачає проведення  відкритих торгів згідно з процедурами, передбаченими Законом України «Про публічні закупівлі», то Ваше пріоритетне право теж повинно враховуватися.

Консультації надаються в рамках співпраці між Інститутом розвитку регіональної преси та ГО Тернопільський прес-клуб як частина виконання проекту «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 Запитання можна попередньо надсилати за такою електронною адресою – akardynal@ukr.net

01.09.2017, 10:08
165 Переглядів