Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Про ситуацію, коли районна рада припиняє своє існування до роздержавлення газети

22.09.2017, 10:51
106 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси Ігор ФЕДОРЕНКО. «Цікаво знати, як бути газетам, коли в районі створюється ОТГ і районна рада (співзасновник) припиняє своє існування… Що тоді? Чи співзасновник має право передати нас до ОТГ як свою комунальну власність, згідно Господарського Кодексу, чи ми автоматично стаємо роздержавленими, чи як? Що робити в такому разі? Особливо якщо до цього ми ще ніякі заходи щодо роздержавлення не розпочинали (маємо лише рішення ради щодо способу роздержавлення)».

   – Ніякого «автоматичного» роздержавлення не може бути. КП має власника територіальну громаду і редакція повинна пройти відповідну процедуру.Частина 3 статті 8Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачає: «Об’єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою». Таким чином до юридичної особи – ради, розміщеної в адміністративному центрі об’єднаної територіальної громади, переходять всі права та обов’язки всіх юридичних осіб – сільських, селищних, міських рад, що об’єдналися. Якщо Ваша районна рада буде головною садибою новоствореного ОТГ, то для Вас нічого не змінюється. Якщо ж Ваша районна рада приєднується до іншої територіальної громади – відповідно після  набуття повноважень ради такої об’єднаної територіальної громади у її власність буде передано і КП.  Згідно з ч. 2 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об’єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об’єднаною територіальною громадою. Частиною 4 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» визначено, що з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об’єднаною територіальною громадою, здійснюється реорганізація відповідних сільських, селищних, міських рад, розміщених поза адміністративним центром об’єднаної територіальної громади.  У Вас є можливість продовжувати процедуру з Вашою радою, а якщо не встигнете завершити процедуру роздержавлення, продовжите з радою новоствореної ОТГ після набуття нею чинності.

Консультації надаються в рамках співпраці між Інститутом розвитку регіональної преси та ГО Тернопільський прес-клуб як частина виконання проекту «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

   Запитання можна попередньо надсилати за такою електронною адресою – akardynal@ukr.net

 

22.09.2017, 10:51
106 Переглядів