Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Коли завершується реформування ЗМІ?

20.10.2017, 10:41
373 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси  Ігор ФЕДОРЕНКО. «Прошу надати пояснення, коли (на якому етапі) завершується реформування ЗМІ?З перетворенням редакції в іншу форму господарювання, чи з моменту перереєстрації газети?».   –  Завершальним етапом реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій є вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ. Право на перереєстрацію друкованого ЗМІ мають  редакції, які, відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», здійснили перетворення комунального підприємства у суб’єкт господарювання (товариство з обмеженою відповідальністю, приватне підприємство тощо). Порядок державної реєстрації друкованих засобів масової інформації регулюється:

Відповідно до статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»  зміна засновника (складу співзасновників) повинна оформлятися угодою між засновником (співзасновниками) і його правонаступником, укладеною відповідно до вимог цивільного законодавства України. Ця угода  є  підставою  для  подання  правонаступником   заяви    про перереєстрацію в порядку, передбаченому статтями  11  і  12  Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в України”. Вихід РДА і Ради із складу співзасновників друкованого засобу масової інформації оформляється договором, що укладається між РДА і Радою та правонаступником. Форма договору – проста письмова. До укладення договору РДА і Рада повинні прийняти відповідні рішення про вихід з засновників друкованого ЗМІ. В договорі необхідно зазначити, що зміна засновника ЗМІ здійснюється на виконання вимог  Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»;

Консультації надаються в рамках проекту, що виконується ГО Тернопільський прес-клуб «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Запитання можна попередньо надсилати за такою електронною адресою – akardynal@ukr.net

 

 

 

20.10.2017, 10:41
373 Переглядів