Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Про непогашені зобов’язання редакції, коли підприємство припиняється

06.02.2018, 17:12
223 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси  Ігор ФЕДОРЕНКО. «Комунальне підприємство припиняється, як бути з непогашеними  зобов’язаннями редакції в цьому випадку? Чи вносити до передавального акту, приміром, заборгованість редакції перед друкарнею за 2016 рік?»   – При реформуванні редакцій комунальних друкованих ЗМІ трудовими колективами здійснюється перетворення шляхом припинення комунального підприємства і створення  нового суб’єкта господарювання,  заснованого членами трудового колективу. Процедура перетворення (реорганізації) відрізняється від ліквідації юридичної особи тим, що у Комунального підприємства є правонаступник, до якого, відповідно до частини 2 статті 108 Цивільного кодексу України  переходить усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

  Стаття 107 Цивільного кодексу України «Порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення» зазначає, що:

«1. Кредитор може вимагати від юридичної особи, що припиняється, виконання зобов’язань якої не забезпечено, припинення або дострокового виконання зобов’язання, або забезпечення виконання зобов’язання, крім випадків, передбачених законом.

  1. Після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов’язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов’язання, які оспорюються сторонами.
  2. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом.
  3. Порушення положень частин другої та третьої цієї статті є підставою для відмови у внесенні до єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державній реєстрації створюваних юридичних осіб – правонаступників.
  4. Юридична особа – правонаступник, що утворилася внаслідок поділу, несе субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями юридичної особи, що припинилася, які згідно з розподільчим балансом перейшли до іншої юридичної особи – правонаступника. Якщо юридичних осіб – правонаступників, що утворилися внаслідок поділу, більше двох, таку субсидіарну відповідальність вони несуть солідарно.
  5. Якщо правонаступниками юридичної особи є декілька юридичних осіб і точно визначити правонаступника щодо конкретних обов’язків юридичної особи, що припинилася, неможливо, юридичні особи-правонаступники несуть солідарну відповідальність перед кредиторами юридичної особи, що припинилася. Учасники (засновники) припиненої юридичної особи, які відповідно до закону або установчих документів відповідали за її зобов’язаннями, відповідають за зобов’язаннями правонаступників, що виникли до моменту припинення юридичної особи, у такому самому обсязі, якщо більший обсяг відповідальності учасників (засновників) за зобов’язаннями правонаступників не встановлено законом, або їх установчими документами».

Керуючись   ст.   107   Цивільного кодексу  України, комісія з перетворення складає акт про те, що всі зобов’язання  перед кредиторами,  усі права та  обов’язки , а також  всі  активи  і пасиви  комунального підприємства після реформування переходять до правонаступника –  новоствореного підприємства. Крім того, до правонаступника передається організаційно-розпорядча документація, яка велась в Комунальному підприємстві, а саме бухгалтерські та податкові документи. Комісія повинна вжити усіх можливих заходів для виявлення та повідомлення кредиторів про перетворення шляхом припинення комунального підприємства.

Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» в частині 3 ст. 3 передбачає наступний обов’язок  засновників: «Протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності цим Законом засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції зобов’язані сплатити заборгованість із податків та обов’язкових платежів, ліквідувати заборгованість із заробітної плати та виконати інші фінансові зобов’язання відповідно до законодавств.».  Виходячи з логіки Закону, приходимо до висновку, що засновники (рада, РДА, а іноді співзасновником є і трудовий колектив) повинні сплатити і кредиторську заборгованість редакції комунального підприємства. Керуючись цим положенням Закону, Вам потрібно звернутися до засновників з вимогою надати кошти для погашення цієї заборгованості.

Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

06.02.2018, 05:12
223 Переглядів