Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Про строки між прийняттям рішення засновником та початком реорганізації

28.03.2018, 13:48
124 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси  Ігор ФЕДОРЕНКО.  «Районна державна адміністрація прийняла розпорядження  “Про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції” ще в  квітні 2016 року.  В ньому говориться про початок процедури реорганізації з 1 січня 2017 року. Але наша редакція взяла участь у ІІ етапі роздержавлення, тобто приступила до реорганізації  з 1 січня 2018-го.  То чи дійсне на даний момент розпорядження РДА  від 19.04.2016 року? Чи треба приймати нове?”

   – В частині 1 статті 2 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» визначено наступні етапи реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій: «Реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший – протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом та другий – протягом наступних двох років». Враховуючи, що набрання чинності Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» відбулося 01.01.2016 року, то перший етап реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій розпочався 01.01.2016 р. і завершився 31.12.2016 р., а другий етап – відповідно з 01.01.2017 р. по 31.12.2018 р. В частині 1 статті 4 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» зазначено, що: «Рішення про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції приймається їх засновниками (співзасновниками) за участю трудового колективу». З цієї статті можна зробити висновок, що для кожного друкованого ЗМІ (редакції друкованого ЗМІ) його реформування починається з відповідного рішення засновника (співзасновників). Голова РДА прийняв розпорядження про реформування Вашої редакції з 1 січня 2017 р.  Розпорядження РДА № 98-р від 19.04.2016 р. дійсне, але воно не відповідає вимогам чинного законодавства, а саме – ст. 105 Цивільного кодексу України та  п. 7 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» – в ньому відсутні рішення про припинення комунального підприємства, яким є ваша газета, про склад комісії з його перетворення, а також про строк прийняття претензій і організаційно-правову форму підприємства правонаступника. Отже, потрібно прийняти додаткове розпорядження райдержадміністрації з цих питань.

   Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

   Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

28.03.2018, 01:48
124 Переглядів