ОПОРА не зафіксувала серйозних системних порушень в роботі дільничних комісій Тернопільщини

02.04.2019, 17:42
225 Переглядів

   Підсумкову прес-конференцію по спостереженню за ходом президентських виборів на Тернопільщині провели вчора у Тернопільському прес-клубі представники Громадянської мережі ОПОРА. Передусім регіональний координатор мережі Іван Маруняк представив результати паралельного підрахунку голосів, що його проводила ОПОРА на дільницях у всій країні ( окремо по області вони не визначались). Згідно з ними голоси виборців розподілилися таким чином: Володимир Зеленський – 30,1%, Петро Порошенко – 15,7%, Юлія Тимошенко – 13,3%, Юрій Бойко – 11,5 %, Анатолій Гриценко – 6,8%, Ігор Смешко – 5,9 %, Олег Ляшко – 5,5%, Олександр Вілкул – 4, 1%. Решта кандидатів набрали менше 1 % голосів, а недійсних бюлетенів виявилось 1,1 %.

   Щодо нашої області, то, за словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Тернопільщині Ольги Галушки, участь у них взяло понад 66% жителів, які мають право голосувати. Найвищу явку було зафіксовано в окрузі №165 з центром у місті Зборів – 68,2%, а найнижчу – на окрузі №167 ( місто Чортків) – 64 %. Якихось серйозних системних порушень в роботі дільничних комісій в день голосування спостерігачі ОПОРИ не виявили. Проте реєструвалися, зокрема, такі факти, коли бюлетенів на дільницях було менше, ніж виборців, частину дільниць не було забезпечено інформаційними плакатами кандидатів, а в день тиші 30 березня подекуди залишилися агітаційні матеріали.

   Щодо порушень власне виборчих прав громадян висловилася громадська омбудсменка мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва. Вона, зокрема, зазначила, що частина молодих людей, яким 18 років виповнилося не так давно, не потрапили в списки виборців через бездіяльність відповідальних осіб. З цієї ж причини запрошення голосувати надійшли за адресами вже давно померлих людей. « З усіма такими випадками будемо розбиратися, – сказала Ольга Мазаєва, – до другого туру маємо ще три тижні, тож зробимо усе можливе, що подібне не повторилося». Також вона нагадала, що всім тим, хто змінював місце голосування в першому турі, для другого потрібно обов’язково повторити цю процедуру.

02.04.2019, 05:42
225 Переглядів