«Будь людиною — захисти тварин!»

28.02.2018, 09:03
285 Переглядів

Акція-протест під такою назвою відбулася в неділю на тернопільському Театральному майдані. Вона була спрямована проти жорстокого відношення до тварин та застосування вогнепальної зброї на вулицях міста. Про подію, що стала приводом, розповідає керівник зоозахисної організації «Вірні друзі» Алла Ляпандра: – 10 лютого близько 22:30 в м. Тернопіль на розі вулиць Спортивна – Злуки безпосередньо біля дитячого садка №31 (неподалік піцерії«Сорренто») невідомий двічі стріляв в безпритульних тварин з мисливської рушниці, вбивши місцевих собак. Одна тварина, стікаючи кров’ю, пробігла ще близько 200 метрів з вогнепальною раною, добігла до пропускного пункту гаражного кооперативу, де на звуки пострілів і шуму вибіг сторож, і там померла. Сторож та присутні неподалік люди відразу викликали поліцію. Дослідивши територію, працівники поліції знайшли неподалік гільзу, склали протокол… У нас вже є висновки паталогоанатомічного розтину трупа тварини, складена заява в прокуратуру Тернополя. А також, щоб продемонструвати занепокоєння громади скоєним злочином, плануємо організувати пікет з вимогою об”єктивного розслідування даної справи. Адже явно є дії, що підпадають під кримінальну статтю 299 –«Жорстоке поводження з тваринами, що призвело до смерті» та ст. 296 –«Хуліганство», тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.
Як стало відомо пізніше, в тому ж районі приблизно в той же час було таким же чином вбито іншу собаку, причому ні про який самозахист мова йти не може. Це були чотирилапі мама і син, яких мешканці багатоповерхівки довгий час підгодовували і любили, собаки ж відповідали людям взаємністю. Учасники акції на Театральному майдані підписали колективну заяву в поліцію та взяли участь у невеликому флешмобі. До акції мали змогу долучитися усі небайдужі. Не зважаючи на мороз, люди приходили сім’ями, приводили дітей та домашніх улюбленців. Було чимало власноруч виготовлених плакатів. «Ця акція – демонстрація обурення громади Тернополя і заклик до правоохоронних органів максимально об’єктивно провести розслідування, – сказалаАлла Ляпандра. – Наразі відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, триває слідство. Однак ми боїмося, щоб воно не затягнулося надовго, тому вирішили провести цю акцію».
До речі, завдяки стріму Всеукраїнської зоозахисної організації UAnimals тернопільську акцію “Будь людиною – захисти тварину” мала можливість бачити вся Україна.

Мар’яна Креховець

На фото – під час акції «Будь людиною – захисти тварин!»
Фото Ореста Дмитрика

28.02.2018, 09:03
285 Переглядів