«Тернопільрок»: як це все було

17.05.2018, 10:28
324 Переглядів

Недавня прем’єра в «Козі» документального фільму «Тернопільрок» пройшла непомітно для широкої громадськості, однак була належним чином оцінена і  справжніми поціновувачами рок-музики, і тими, хто цікавиться історією тернопільської культури. Адже дала можливість з вуст відомих тернопільських (і не тільки) рок-музикантів дізнатися про історію виникнення року як музичного жанру в Тернополі й Україні загалом та про творчість перших рок-груп на теренах нашого краю.

Фільм розпочався з кадрів ще радянських документальних повнометражок про той Тернопіль, яким його пам’ятають ще наші батьки та трохи старші люди. Відтак були показані фрагменти з виступів іноземних рок-зірок, як от, приміром, Елвіса Преслі, та бойовиків за участі Брюса Лі та Жана-Клода Ван Дама. В цілому весь фільм був знятий у манері позакадрового інтерв’ю, коли герої дають відповідь на задані запитання. Цікаво було побачити слайд-шоу з ретро світлинами рок-музикантів на концертах та у повсякденному житті, фрагменти відеозаписів з рок-концертів та фестивалів. Головними героями «Тернопільроку» стали відомі в минулому і зараз рок-виконавці Зорян Безкоровайний, Ростислав Фук, Сергій Бучинський, Віталій Сун та інші. Вони розповідали про зародження рок-руху в Україні, про перші підпільні групи, про винайдення рок-гуртами власних стилів, про такі рок-фестивалі, як «Нівроку» та «Вайбах».

Сама атмосфера прем’єри фільму була особливою і чудовою. Зіпсувало її лише те, що один з глядачів напідпитку заважав іншим переглядати кінокартину, вигукуючи нецензурні та расистські висловлювання на адресу аудиторії та самих героїв стрічки. Ну але це вже запитання до тих, хто мав би слідкувати за порядком в залі.

Володимир Ціхоцький, слухач «Школи сучасної журналістики»

 На фото – перший українськомовний тернопільський рок-гурт Nameless під керівництвом Зоряна Безкоровайного

Фото з сайту teren.in.ua

17.05.2018, 10:28
324 Переглядів