Філ Квам навчає англійської мови оригінальним способом

24.04.2018, 16:03
253 Переглядів

З американцем Філом Квамом, волонтером Корпусу Миру, я познайомилася в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці, що на бульварі Т. Шевченка, 15. Там діє ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку», заснований за підтримки посольства США в Україні, а при ньому – клуб англійської мови для майбутніх журналістів, який веде Філ. Причому його метод навчання досить оригінальний – він допомагає вивчати мову за допомогою статей з іноземних ЗМІ. Після одного із занять і було взяте це бліц-інтерв’ю.

– Філе, розкажіть, будь ласка,  коротко про себе і те, чому ви вирішили започаткувати такий клуб?

– Я приїхав із США, із штату Вірджинія. Моєю спеціальністю в університеті була саме англійська мова. Відтак здобув ступінь магістра з творчого письма – написання художніх творів. Мене завжди цікавила письменницька праця, я її вивчав, аналізував. Дуже люблю читати і аналізувати різні твори, статті. Байдуже, яка їх тематика, адже хороший автор може зробити цікавою статтю на будь-яку тему. Отже, навчати майбутніх журналістів іноземній мові через аналіз публікацій в пресі мені дуже підходить. І я справді щасливий, якщо люди хочуть долучатися до цього і таким чином здобувати нові знання і проявляти себе. Сам я не пишу часто, як мав би, тому що викладацька робота займає дуже багато часу. Але, можливо, одного дня, коли в фінансовому плані стану більш незалежним, я повернуся до письменницької діяльності.

 – Знаю, що ви викладаєте і в Тернопільському педагогічному університеті. Яке у вас враження від наших студентів? Чи відрізняються вони від американських?

 – Так, як волонтер Корпусу Миру, я викладаю англійську у вашому педагогічному університеті для майбутніх викладачів цієї мови. Мені дуже подобається ця робота, а і дуже подобаються мої студенти – вони хороші люди. Що ж до порівняння українських і американських студентів, то подібності між ними більше, ніж відмінностей. Однак США значно більша і різноманітніша країна. Тож і американські студенти мають більш різноманітний життєвий досвід, світогляд і бачення своїх перспектив. 

– А чи відрізняються чимось, на вашу думку, основні принципи роботи журналістів у США та Україні? І що б ви порадили журналістам-початківцям?

– Щодо основних принципів журналістики, то вони однакові для всіх країн. Журналіст повинен писати правду, повинен досліджувати правду, повинен розказувати про все прямо і чітко. А журналістам-початківцям – або тим, хто хоче стати письменником – порадив би  дуже багато читати. Читати різне – книги, пресу… А ще бути допитливим, мандрувати, цікавитися різними сферами життя, намагатися зрозуміти різні точки зору, знати потроху про все на світі.

Галина Жук, слухачка «Школи сучасної журналістики»

На фото – волонтер Корпусу Миру Філ Квам

Фото з сторінки Центру «Вікно в Америку» Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки в мережі «Фейсбук»

24.04.2018, 04:03
253 Переглядів