Хто відкриє таємницю незвичайних хрестів?

15.05.2018, 11:03
951 Переглядів

Загадки і таємниці є в історії кожного міста та села. В селі Сухостав Гусятинського району Тернопільщини такими є старовинні кам’яні хрести незвичайної форми, встановлені поряд біля місцевого храму. Перебуваючи у селі, не раз звертала на них увагу, і нарешті вирішила розпитати сільських старожилів. Та, як виявилось, нікому нічого невідомо, і ніхто з них досі не цікавився цим питанням. Спало на думку, що в давнину  біля церков часто ховали священиків, тоді, можливо, і ці хрести стоять на місці поховань. Але чому тоді ні самих могил, ні якихось написів не видно? І чому всі хрести різної, до того ж незвичної, форми?

   В Інтернеті знайшла про хрести в Сухоставі лише коротку згадку в статті на сайті Укрінформу «Під знаком хреста». В ній науковецьВасиль Ільчишин, єдиний на Тернопільщині колекціонер старовинних хрестів, пише:«Трапляються місця, де на невеличкій території збереглися різні типи хрестів. Наприклад, у Гусятинському районі біля церкви села Сухостав мені довелося бачити хрест – „краслет”, або – „тевтонський”, як на нього ще кажуть. У ньому – по кутках – чотири хрестики, як символи Євангелія. Там же – виявив хрест із заокругленими раменами і трилистий хрест, символі віри, Святої Трійці..».

   Оскільки таємничі хрести знаходяться на території церкви, то звернулася із запитаннями про них і до настоятеля храму отця Романа Левенця. Він сказав, що, за переказами, хрести там стоять ще з часів заснування церкви. І один з них – той, що посередині, трилистий  – якраз і встановлено на знак заснування храму в далекому1644 році. Але про походження інших отцю Романові нічого не відомо. Нічого не знайшла я і в архівах та документах про історію села. Отак майже безрезультатно і закінчилися, на превеликий жаль, мої спроби розкрити історичну таємницю. Тож якщо хтось має ще якусь інформацію про три рідкісних автентичних хрести в Сухоставі – буду дуже рада її почути чи прочитати.

Ольга Боднар, слухачка «Школи сучасної журналістики»

На фото – настоятель храму отець Роман Левенець біля тих самих таємничих хрестів

Фото автора

15.05.2018, 11:03
951 Переглядів