Громадські організації за бюджетні кошти зможуть надавати соціальні послуги тернополянам

17.07.2018, 14:56
234 Переглядів

Відтепер соціальні послуги тернополянам надаватиме не лише міська влада через комунальні установи, а й профільні громадські організації та благодійні фонди. Такі зміни є основою нового механізму надання соціальних послуг населенню за бюджетні кошти. Саме нововведення запрацює вже з вересня цього року, а надавачів таких послуг відбиратимуть на конкурсній основі. На сьогодні соціальні послуги за кошти міського бюджету тернополянам надаються комунальними установами. Новим та ефективним механізмом покращення їх якості та підвищення ефективності використанням коштів є соціальне замовлення. Соціальні послуги мешканцям від місцевих громадських організацій та благодійних фондів фінансуватимуться з бюджету.

Наразі нормативно-правова база механізму соціального замовлення базується на положеннях статей Конституції України, Бюджетного і Цивільного кодексів України, а також цілої низки законів і підзаконних правових актів України, до яких слід віднести Порядок здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2013 року №324.

Механізм також можна розглядати, як спосіб здешевлення послуг та підвищення їх ефективності. Про це свідчить досвід частини міст України – громадські організації залучають донорські кошти та міжнародний досвід при реалізації проектів, а це розбудовує конкурентність, покращує якість і зменшує витрати з бюджету міста. Соціальне замовлення практикують також у прогресивних європейських країнах. Для прикладу, відсоток коштів, які обертаються в недержавному секторі та виділені державою через механізм соціальних контрактів у Німеччині складає 70%, а у Франції – 80%.  На жаль, в Україні соціальне замовлення, становлення якого бере початок у 1996 р. в Одесі, й досі залишається як соціальний феномен-нововведення, а не як механізм, який набув широкого застосування в практичній діяльності.

Громада і влада напрацьовують спосіб втілення механізму в Тернополі

У Тернополі над впровадженням механізму соціального замовлення уже півроку працює робоча група з представників Тернопільської міської ради, Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» (яка втілює пункт соціального замовлення в рамках реалізації «Дорожньої карти реформ Тернополя»).

11 липня 2018 року виконавчий комітет Тернопільської міської ради затвердив рішення «Про проведення конкурсу з соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів», яким виділив кошти для надання соціальних послуг громадськими організаціями на конкурсній основі. Одразу після засідання виконавчого комітету робоча група визначила два пріоритетні напрямки, на які виділяються кошти, і буде проведено конкурс: «Паліативна допомога» (забезпечення кваліфікованим доглядом безнадійно хворих) та «Надання послуг для осіб з інвалідністю старше 18 років». Саме про старт конкурсу, який є пілотним проектом соціального замовлення, йшлося на спільному брифінгу Коаліції громадських організацій «Тернопільський центр реформ» та керівників профільних управлінь тернопільської міської ради 13 липня 2018 року.

– Раніше у нашому місті соціальні послуги надавали тільки державні структури та комунальні установи. Тому нова практика створює здорову конкуренцію, – каже Володимир Сулима, начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради. – Згодом буде проаналізована ефективність цієї роботи і при формуванні бюджету м.Тернополя на 2019 рік буде прийняте рішення щодо надання таких соціальних послуг у наступному році.

Механізм соціального замовлення уже працює в Харкові, Одесі, Вінниці. Львові, Полтаві. Тому громадські організації впевнені, що Тернополю є звідки брати досвід для створення міської цільової Програми.

  • За півроку, коли ми працювали в робочій групі, встигли вивчити ситуацію щодо того, які послуги надаються, які варто ще добавити, і які організації працюють в цьому напрямку, – каже Володимир Шевченко, член Ради Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ». – Але робота групи не закінчується. Ми хочемо впроваджувати цей механізм для м.Тернополя, хочемо, щоб була прийнята міська програма, щоб кількість послуг була розширена і жодна людина, яка потребує соціальної допомоги не випадала з поля зору, щоб такі люди були завжди під увагою громадськості, міської влади
  • Тернопіль нарешті поповнив ряд міст, в яких уже запроваджено соціальне замовлення, – каже Ірина Білик, представниця ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики», – і тепер цей механізм покаже, наскільки доцільно віддавати соціальні послуги міста на аутсорс для громадських організацій та благодійних фондів, покаже ефективність партнерства.

Кошти з бюджету виділятимуть за конкурсом

Начальник управління соціальної політики ТМР Володимир Сулима розповів, що для відкритого та прозорого фінансування соціальних послуг проведуть конкурс для благодійних фондів та громадських організацій. Він і визначить найкращих у своїй сфері. Оцінюватиме подані заявки конкурсна комісія, куди також входять представники громадськості.

Робоча група визначила два напрямки, по яких оголошено конкурс на надання соціальних послуг за кошти з міського бюджету: надання допомоги особам з інвалідністю після 18 років (денний догляд) та паліативний (хоспісний) догляд для осіб з онкологічними захворюваннями IV стадії. Згідно умов, надання соціальних послуг обмежене чотирма місяцями – з вересня до грудня 2018 року. На це міською радою виділено 100 тис грн. Робочою групою розділено цю суму порівну – по 50 тис грн. на кожен вид послуг.

–  Впровадження механізму соціального замовлення дозволить нам підвищити адресність надання послуг, встановити чіткі строки, контроль за використанням бюджетних коштів, дозволить підвищити соціальну зайнятість населення, – каже Тетяна Корчак, начальниця управління економіки, промисловості та праці Тернопільської міської ради.

Як уточнює учасник робочої групи, співголова Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», керівник Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі Василь Томчишин, даний конкурс оголошено як пілотний проект, щоб спробувати, чи достатня кількість волонтерів і ресурсів в громадських організацій і фондів, чи є необхідна кількість досвіду для освоєння державних коштів, чи взагалі може на рівні Тернополя працювати надалі такий механізм надання соціальних послуг.

–      Якщо недержавні структури – громадські організації – будуть надавати якісніші послуги, ніж надають державні комунальні установи, то для чого тоді міській раді виділяти кошти на утримання комунальних установ, коли можна фінансувати відповідні недержавні структури, які будуть надавати більш якісні послуги. Це тільки початок! – зазначив Володимир Сулима, начальник управління соціальної політики ТМР.

Для неурядових організацій та благодійних фондів 20 липня проведуть спеціальне навчання про те, як діє механізм соціального замовлення, як волонтери можуть долучатися до надання соціальних послуг, як грамотно оформити конкурсну заявку та необхідні документи на участь в конкурсі, тощо. Тому організації, які мають волонтерів, потенціал, вже працюють в даному напрямку, запрошують відвідати навчання і подаватися на конкурс.

Довідка:

Ознайомитися з оголошенням про проведення конкурсу, а також з формою конкурсної пропозиції можна на сайті Тернопілської міської ради за посиланням: http://rada.te.ua/news/21534.html

 

17.07.2018, 02:56
234 Переглядів