Двоє тернополян хотіли за кордоном продати свої нирки по 10 тисяч доларів

07.11.2012, 13:44
415 Переглядів

В аеропорту Бориспіль 3 листопада затримано організатора каналу, що займався торгівлею людьми. Підозрюваний планував переправити за кордон двох осіб, у яких мали вилучити нирки. Горе-донорами виявилися 27-та 35-річні жителі Тернопільської області. За повідомленням СБУ цей канал транспортування діяв уже кілька років. Місцеві ділки вербували малозабезпечених осіб, після чого готували їм документи для виїзду та передавали спільникам. Операції проводились у медичних центрах Еквадору, Коста-Ріки та Шрі-Ланки, за що донори отримували близько 10 тисяч доларів. «У мене скрутне становище з грошима, нема за що утримувати сім’ю. Мені обіцяли, що я розрахуюсь із боргами повністю, отримаю 10 тисяч доларів», – розповідв в оперативному відео СБУ один з донорів. В іншого донора також скрутне становище. Не маючи постійного місця роботи, чоловік очікував поповнення у сім’ї, й іншого способу заробітку, як продати нирку, не придумав. Родичам донори сказали, що їдуть на заробітки.
34-річний підозрюваний в організації злочинної схеми – раніше судимий. За кожного донора він отримував по 2-3 тисячі доларів. Під час обшуку в його помешканні у комп’ютері виявлено також результати ретельних медичних обстежень донорів, які оплачені організаторами. За попередніми даними, зловмисники встигли переправити таким чином за кордон сімох громадян України. Під час обшуку в помешканні підозрюваного також виявлено значну кількість наркотичної речовини – марихуани, тому не виключено, що торгівля органами не єдиний спосіб заробітку затриманого.
За матеріалами СБУ, які передані до органів внутрішніх справ, слідчим управлінням УМВС України в Тернопільській області щодо організатора порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 КК України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). За цією статтею підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Слідство триває.

07.11.2012, 01:44
415 Переглядів