Депутат Тернопільської міськради оприлюднив скандальні факти

02.10.2018, 14:52
220 Переглядів

На вчорашньому засіданні Тернопільського прес-клубу представник громадської організації  “Тернопільські підсумки”, депутат Тернопільської міської ради Тарас Білан привернув увагу журналістів до актуальної проблеми щодо приміщень комунальної власності. Він підрахував, що 10 тисяч квадратних метрів таких приміщень, що здаються в безкоштовну оренду різним громадським організаціям – це 12 мільйонів гривень втрачених для бюджету коштів щорічно.

   – Це прямі втрати, а вистачає в такій ситуації і непрямих, – зауважив Тарас Білан, –  як от оплата цілого відділу міськради, який займається питаннями такої оренди, чи ремонти усіх тих приміщень, до яких їхні орендарі ніяк не докладаються. До того ж, наприклад, йдеш попри приміщення в центрі міста на Сліпого, яке довгий час орендує відома громадська організація, і бачиш, що там висить вивіска політичної партії , тобто йдеться про заробляння на суборенді при безкоштовному користуванні приміщенням…Тим часом в Тернополі є багато важливих проблем, на які не вистачає бюджетних коштів. Тому я підготував на сесію проект рішення «Про не продовження безоплатної оренди приміщень комунальної власності громадським організаціям». Причому умови мають бути рівні для всіх ГО без винятку – якщо платять всі, то всі. Якщо ж чиясь діяльність є особливо результативною для міста, то таким організаціям можна виділяти певні кошти.  А на аргумент, що комусь, мовляв, нема де зібрати людей, відповім, що саме для таких зібрань було відремонтоване приміщення «Перемоги», і там нікому не відмовляють. При цьому хочу підкреслити, що ми аж ніяк не збираємося виселяти громадські організації! Ми лише пропонуємо їм орендувати приміщення на платній основі. І я вважаю, що надання оренди має відбуватися через відкритий аукціон».

   Порушив Тарас Білан  і питання продажу будівлі колишнього ресторану «Україна», де тепер знаходиться відомий заклад «Файне місто» нардепа Романа Заставного, і про численні оборудки навколо якого ЗМІ писали вже дуже багато ( хто не в курсі, але цікавиться – варто не полінуватися «погуглити»). Згідно договору найму ВРА № 474571, зареєстрованого в реєстрі за № 1460, комунальне майно цілісного майнового комплексу «Ресторан Україна» комунального підприємства «Еней» було передано в оренду на 10 років якраз під завісу перебування згаданого нардепа на посаді міського голови Тернополя, а термін оренди закінчується 1 вересня 2020 року. Наразі ж Тарас Білан оприлюднив інформацію, що під час проведення найближчої виборчої компанії  (коли увага громади буде привернута саме до неї) буде зроблено спробу викупити весь цей  майновий комплекс через процедуру «оренда з правом викупу». «В цьому випадку громада втратить майно та недоотримає чималі кошти від процедури прозорого та відкритого аукціону, а потенційні покупці будуть обмежені в своїх правах», – застерігає Тарас Білан.

   Принагідно він повідомив представникам ЗМІ про підтвердження скандального факту про те , що в будівництво начебто тернопільського «McDonalds» на майдані Перемоги власне всесвітньо відома американська фірма насправді не вклала жодного центу. Але це вже окрема тема для серйозного журналістського розслідування.

02.10.2018, 02:52
220 Переглядів