КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»

01.05.2018, 08:52
229 Переглядів

Члени Комісії з журналістської етики заявили про порушення тернопільською інтернет-газетою «ПРОВСЕ» статті 15 Кодексу етики українського журналіста.  Про це йдеться в тексті рішення, оприлюдненого на сайті КЖЕ –  https://www.facebook.com/cjeua/ .  До Комісії з журналістської етики звернулася Марія Дмітрієва зі скаргою на тернопільську інтернет-газету «ПРОВСЕ», а саме на публікацію «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських», назва якої, за словами скаржниці, безпідставно сексуалізує новину.

Члени Комісії з журналістської етики переглянули та дослідили наданий для ознайомлення матеріал за посиланням.

Комісія зазначає, що заголовок матеріалу «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських», що вийшов у тернопільській інтернет-газеті «ПРОВСЕ», містить дискримінацію за статтю, оскільки слово «обслужити» може трактуватися з сексуальним підтекстом. Окрім цього, акцентується увага на фізіологічних особливостях журналісток (довгоногих), що є неприпустимим.

Такий заголовок є яскравим прикладом сексизму, оскільки нав’язується упереджена думка про жінок, що супроводжується їх дискримінацією, а також певна інституціональна практика, що виражається в тому, що жінкам нав’язується підлегле становище, йдеться в рішенні КЖЕ.

Дискримінація є неприпустимою в журналістиці згідно з положеннями Кодексу етики українського журналіста (Стаття 15. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу), Декларації принципів поведінки журналістів, міжнародних принципів журналістської етики, Кодексу професійної етики США Товариства професійних журналістів (SPJ).

Окрім цього, у новині «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських» містяться і інші порушення журналістської етики, а саме достовірність, що є основоположним стандартом у журналістиці.

Комісія з журналістської етики наголошує на важливості уникнення будь-яких форм дискримінацій в матеріалах, у тому числі неможливості використання безпідставної сексуалізації новинних матеріалів та гендерної дискримінації у матеріалах. Також важливим є дотримання відповідності заголовку до публікованого матеріалу, що не фальсифікує сам зміст публікації.

01.05.2018, 08:52
229 Переглядів