На Тернопілля прийде “Колорадо”, “Сингапур” та уже знайомий “Мічіган”

22.10.2018, 12:07
284 Переглядів

Саме ці штами грипу циркулюватимуть в Україні, і на Тернопільщині зокрема, цього епідемічного сезону. Про це під час засідання Тернопільського прес-клубу повідомила  завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України, головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва.  При цьому два штами грипу “Сингапур” та “Колорадо”  минулими роками не циркулювали, відтак імунітету у населення немає, каже фахівець. 

На даний час епідемічна ситуація щодо грипу у нормі, захворювання ще не реєструється. Тому якраз час зробити щеплення. Медики стверджують, що вакцинація – єдиний спосіб урятуватись від хвороби або ж перенести її без ускладнень. Адже відомо, що грип небезпечний саме ускладненням. Особливо це стосується старших людей, вагітних, дітей, людей із хронічними захворюваннями. У групі ризику – медики та педагоги, які постійно спілкуються із великою кількістю людей.

В Україну уже надійшло понад 350 тисяч вакцин. Придбати її можна і в аптеках Тернопільщини. Вакцинація від грипу є рекомендованою, а не обов’язковою. Тому громадяни можуть її придбати тільки власним коштом. Вартує вона в залежності від виробника до 400 гривень. Однак, кажуть медики, лікування від грипу обійдеться у кілька разів дорожче. Вакцинуватися варто лише під наглядом лікаря, нагадують медики.

Як зазначила Марія Павельєва, на Тернопільщині є ряд установ та підприємств, які закуповують вакцину для своїх працівників для безкоштовного їх щеплення. Керівництво, каже фахівець, підрахувало, що економічно це вигідніше, ніж оплачувати лікарняні.

 

22.10.2018, 12:07
284 Переглядів