Проблема сучасного рабства залишається актуальною

03.12.2019, 16:22
682 Переглядів

Вчорашня прес-конференція у Тернопільському прес-клубі була приурочена Міжнародному дню боротьби за скасування рабства. На жаль, проблема залишається дуже актуальною для України в контексті викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, примусова дитяча праця. За даними ООН сьогодні у світі близько 40,3 мільйона людей є жертвами сучасних форм рабства, і 2 мільйони людей щорічно стають живим товаром.

Про все це нагадала на початку зустрічі Марина Пасєчник, керівниця Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів. А тепер варто зробити невеликий відступ,щоб коротко переповісти читачам лише одну історію, про яку ми дізналися від активістів тернопільської громадської організації «ТМЖК «Відродження нації», що вже багато років займається протидією торгівлі людьми та іншим формам сучасного рабства.
…Галина працювала продавцем в магазині одного з райцентрів Тернопільщини. Зарплата мізерна, на руках сестричка з інвалідністю. Додаткові кошти на лікування шукала через соцмережі та знайомих. І одного разу їй написав незнайомець, який запропонував роботу в Італії. Виготовлення документів, оплату проїзду, пошук роботи (легкої і добре оплачуваної) – усе узяв на себе. Передбачалося, що Галина доглядатиме старенького дідуся. По приїзду в Італію посередник повідомив, що Галина повинна повернути йому 500 євро, але вакансію потрібно пошукати іншу. Він відвіз її в заміський будинок і забрав документи начебто для реєстрації. Але будинок виявився не хостелом, а місцем, де надавалися сексуальні послуги. Знаючи, що Галина вагітна, вербувальник все одно запроторив її у сексуальне рабство. Молода жінка не мала можливості покинути замкнену будівлю. Їй пояснили, що вона тут «свіже м”ясо», і пригрозили, якщо не виконуватиме усі накази. Галину та інших дівчат вивозили на шосе, де кожна мала своє місце і за ніч обслуговувала до 8-ми клієнтів. Працювали з 11 вечора і до 7 ранку, а гроші забирали власники злочинного бізнесу. Ні вмовляння, ні сльози не допомагали. Галина постійно знаходилася у стані стресу і виснаження. І лише коли живіт став добре помітним, її відпустили. Повернувшись додому, вона звернулася за допомогою, почувши про роботу організації «ТМЖК «Відродження нації» від знайомих. Відтак було порушено справу за статтею 149 Кримінального Кодексу України, а Галині надано статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, та комплексну допомогу від Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.
За 11 місяців цього року на Тернопільщині за фактами торгівлі людьми було порушено 5 кримінальних проваджень. По двом з них ( щодо сексуальної експлуатації наших дівчат у Польщі) вже проводяться слухання у Тернопільському міськрайонному суді, а за рештою трьома ще тривають розслідування. Про це повідомив журналістам Олександр Буняк, начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Тернопільській області – саме цей підрозділ займається виявленням осіб, які вербують наших земляків для сексуальної чи трудової експлуатації. А начальник Управління сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний розповів про координацію діяльності всіх суб’єктів по боротьбі з торгівлею людьми, яку в області здійснює саме це управління. До слова, він нагадав, що три роки тому в області було розроблено і прийнято відповідну комплексну програму, і Тернопільщина стала першою в Україні областю, де така програма діє. Багато уваги в ній приділено саме інформаційним заходам, спрямованим на профілактику та запобігання, адже, за словами пана Ігоря, люди дуже часто потрапляють в халепу саме через свою необізнаність.
Оксана Шуль, головна спеціалістка Управління сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації, детальніше розповіла про роботу з потерпілими, про те, як надається їм юридична, матеріальна (зокрема, одноразова виплата в розмірі трьох прожиткових мінімумів), медична та психологічна допомога. При цьому вона зазначила, що жертви часто настільки психологічно травмовані, що відмовляються від будь-якої допомоги, тому з ними доводиться тривалий час працювати, переконувати, пояснювати.
Нагадуємо, що стосовно усіх проблем, пов’язаних з торгівлею людьми, можна і треба звертатися на “гарячу лінію” 0 800 505 501 або за номером 527 (для будь-якого мобільного оператора, дзвінки безкоштовні).

03.12.2019, 04:22
682 Переглядів