Тернополянам загрожують кліщі, третина яких інфіковані хворобою Лайма

05.06.2019, 22:16
218 Переглядів

Про епідемічну ситуацію з хворобою Лайма в нашій області, а також про симптоми цієї хвороби, її лікування і профілактику розповіли фахівці у Тернопільському прес-клубі. Хвороба Лайма (або бореліоз) – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає при укусах кліщів (за статистикою приблизно третина з них) є інфікованими. В Тернопільській області хворобу почали реєструвати з 2005 року. Тоді, за словами заступника директора Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Володимира Паничева, мали місце лише поодинокі її випадки, а зараз захворювання поширене на всій території області. З року в рік фіксується збільшення і кількості кліщів, і кількості хворих на хворобу Лайма. Причиною, на думку Володимира Паничева, є збільшення кількості гризунів та бродячих тварин, які сприяють поширенню кліщів. Іншою ж причиною збільшення кількості хворих є більш точна діагностика – раніше люди не так часто зверталися до лікарів і лабораторій після укусу кліщів.

Отже, якщо людину вкусив кліщ, інфікований хворобою Лайма, то в неї наступає інкубаційний період тривалістю від 3-х до 35 днів. При цьому людина може не знати про своє зараження, адже укус кліща є безболісним, а слід від нього можна побачити лише згодом при огляді. «В зоні ризику знаходяться практично всі, – каже Володимир Паничев. – Але чим краще, приміром, обладнаний і доглянутий парк, тим меншим є ризик. В Тернополі найбезпечнішим місцем в цьому відношенні є територія парку імені Шевченка. А найнебезпечнішим – ліс в Кутківцях, біля  телевишки. Після обробки  території кількість кліщів зменшується в 10 разів, але остаточно знищити їх неможливо».

Лікар-інфекціоніст Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Світлана Сніцаренко розповіла про симптоми і наслідки цього небезпечного захворювання. Через декілька днів після укусу на його місці з’являється пляма, яка не болить. З часом її центр блідне і набуває синюватого відтінку, відтак розмір плями збільшується. Імунітет намагається локалізувати борелію і викликає запалення на шкірі в цій ділянці. Але коли інфекція проривається, то починається ураження нервової системи, яке може спричинити важкі наслідки – аж до інвалідності. Далі збудник хвороби вражає опорно-рухову систему. Також відбувається ураження печінки, очей. Первинну стадію хвороби лікувати легше,  стверджує лікарка, і дуже важко, коли вона вже запущена. Для лікування використовують антибіотики.

Фахівці зазначають, що видаляти кліщів, які «присмокталися» до тіла, треба в травмпункті з послідуючою діагностикою в лабораторії і консультуванням зі своїм лікуючим лікарем.

 Галина Жук

05.06.2019, 10:16
218 Переглядів