Чи правдива заява про те, що Тернопільську область незабаром ліквідують? (фактчекінг)

23.12.2019, 13:19
259 Переглядів

   Наступного року в Україні має завершитися реформа децентралізації. Вже зараз в Тернопільській області активно обговорюють перспективний план формування територій громад, який усі області мають подати на розгляд Кабінету Міністрів України. Не обходиться це обговорення без суперечок, гарячих дискусій і гучних заяв. Одну із них нещодавно оприлюднив заступник голови Тернопільської облради Василь Деревляний (ВО “Батьківщина”). Наші фактчекери з’ясували, наскільки вона є правдивою.

 

ЗАЯВА. Василь Деревляний: “Мені відомо, що у Кабміні вже є нова карта України, де Тернопільщину включили до Вінницького краю”.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ/НЕПРАВДА 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

   Під час сесії Тернопільської облради Василь Деревляний заявив, що йому відомо про нібито нову карту України, за якою Тернопільську область ліквідують і приєднають до Вінницької. При цьому депутат не пред’явив жодних доказів на підтвердження своєї заяви. Окрім того, на сайті Кабінету Міністрів ми не знайшли жодного повідомлення  чи розпорядження про те, що в Україні планують укрупнювати області. Наразі на сайті Уряду можна знайти лише розпорядження, що стосуються внесення змін до перспективних планів формування територій громад.

   Такий же план наразі розробляє і Тернопільська облдержадміністрація. Його було винесено на розгляд місцевої влади наприкінці листопада. Наразі документ ще не погодили, а обласна рада навіть прийняла рішення, яке забороняє ОДА вносити до Кабінету Міністрів України проект перспективного плану формування територій громад Тернопільської області без розгляду і  схвалення Тернопільською обласною радою. Тим же рішенням облрада звертається до Кабінету Міністрів України щодо недопущення ліквідації Тернопільської області. Тобто Василь Деревляний маніпулює рішеннями облради, адже наразі йдеться про затвердження нового перспективного плану формування територій громад, що передбачає укрупнення громад, а не ліквідацію області.

 

23.12.2019, 01:19
259 Переглядів