Щоб не стати «живим товаром»

03.12.2018, 15:52
189 Переглядів

Міжнародному дню боротьби за скасування рабства була приурочена прес-конференція у Тернопільському прес-клубі, що її організували представники громадської організації «ТМЖК «Відродження нації». На початку заходу заступниця керівника цієї організації Марина Пасєчник нагадала присутнім про глобальність і гостроту проблеми сучасного рабства, оперуючи вражаючими фактами та цифрами. Так на сьогодні у світі зафіксовано 40 мільйонів сучасних рабів, більша частина з яких є жертвами примусової праці. Понад 70 відсотків з них – дівчата і жінки, а чверть – діти. Прибутковість же торгівлі людьми займає третє місце після торгівлі зброєю та наркотиками. При цьому проблема загострюється тим, що різновиди сучасного рабства часом навіть важко класифікувати ( бо це, приміром, і примусові шлюби в низці країн, і «успадкування» вдів, і вербування неповнолітніх для участі у збройних конфліктах), а також тим, що жертви в більшості випадків дуже залякані, тож, як правило, не спішать повідомляти про себе та звертатися за допомогою.

   Про ситуацію з порушеної проблеми на Тернопільщині коротко розповів начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний.  Він, зокрема, повідомив, що зараз у Тернопільській області налічується 30 осіб із статусом постраждалих від торгівлі людьми, і готуються документи ще на п’ятьох. В планах обласної влади  – відкриття в найближчі роки спеціального закладу, де могли б тимчасово проживати та отримувати психологічну допомогу такі люди. Комплексно допомогою їм облдержадміністрація займається в рамках обласної програми протидії торгівлі людьми, однак на її фінансування передбачено лише 70 тисяч гривень, що, на думку чиновника, аж ніяк не достатньо. Детальніше про діяльність представників обласної влади у протидії торгівлі людьми розповіли журналістам начальник Служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації Ростислав Дрозд та головний спеціаліст управління сім’ї та молоді ТОДА Оксана Шуль. А начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Петро Тихович торкнувся специфіки діяльності в окресленій сфері, що полягає у складності кваліфікувати насильство  в низці випадків, а також небажання людей оприлюднювати самі факти через сором та страх.

   На важливості профілактичної роботи у протидії сучасному рабству та нових інструментах у боротьбі з ним зупинилася у своєму виступі директорка з розвитку громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар. Вона розповіла про новий онлайн-курс із протидії торгівлі людьми, що його запустило  Міністерство соціальної політики України за підтримки Міжнародної організації з міграції та Агентства ООН з питань міграції ( ознайомитись з ним можна тут – http://ctcourse.org.ua ).  А також – про акцію з нагоди Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, що її мали того ж дня провести активісти організації  на автовокзалі  Тернополя. У свою чергу Марина Пасєчник звернулася до журналістів з проханням більш активно висвітлювати проблеми сучасного рабства для вчасного запобігання та ефективнішої боротьби з ним. Вона нагадала про основні небезпеки, які загрожують легковажним та погано поінформованим особам, а також наголосила, що особливо небезпечно виїжджати на закордонні заробітки за фальшивими паспортами громадян інших країн.

   Усіх, хто став жертвою торгівлі людьми і потребує допомоги, або ж хоче повідомити якісь важливі факти щодо цієї проблеми, представники громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» закликають звертатися за такими телефонами:

 –  на Національну гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 0 800 500 386 (із стаціонарних телефонів) або 527 ( з мобільних);

 –  у відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Головного управління Національної поліції в Тернопільській області – (0352) 27-14-02;

 –  до фахівців громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» – (0352) 52-39-52.

   Усі консультації за цими номерами надаються безкоштовно та цілком конфіденційно.

03.12.2018, 03:52
189 Переглядів