Як діє суддівське самоврядування?

26.07.2018, 14:21
148 Переглядів

Про фінансову незалежність судів, діяльність органів суддівського самоврядування, електронне судочинство, доступ громадян до правосуддя йшлося під час чергового прес-сніданку, організованого 25 липня в Тернополі обласним осередком Комітету виборців України. На ці теми, в контексті перебігу судової реформи, із журналістами спілкувалися суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, голова комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук та заступник керівника апарату Тернопільського окружного адміністративного суду Роман Вербицький.

«Започаткована судова реформа спрямована, в тому числі й на те, щоби суд став більш ефективним, більш сильним та більш незалежним. Все це дозволить більш ефективніше забезпечувати захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від будь чиїх протиправних дій чи посягань», – каже Андрій Жук.

Він впевнений, що спільними зусиллями – законодавців, суддівського корпусу, журналістів та громадських активістів, вдасться побудувати такий суд, якого потребує українське суспільство: «Сподіваємося, що ми всі разом досягнемо того, чого бажає наше суспільство – побудуємо сильну судову владу, яка буде дійсно незалежною».

Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив розвиту суддівського самоврядування, Андрій Жук підкреслив – йдеться про те, що суддівським колективам делеговані повноваженнями прийняття управлінських рішень з питань діяльності суддів, соціального захисту суддів, обрання керівних органів суду, а також інших питань, що безпосередньо не пов’язані зі здійсненням правосуддя.

У всіх областях, із ініціативи Ради суддів України, створені робочі групи з питань розвитку суддівського самоврядування. З поміж іншого, вони займатимуться налагодженням взаємодії між суддівськими колективами, Радою суддів, засобами масової інформації, громадськими організаціями, іншими інститутами системи правосуддя.

«Створення таких груп дозволить залучати суддів до впровадження в життя рішень ключових органів суддівського самоврядування – З’їзду суддів та Раді суддів України, а також вивчати позитивний досвід роботи судових установ, а також – виявляти, досліджувати та виправляти проблемні питання», – каже Андрій Жук.

Заступник керівника апарату Тернопільського окружного адміністративного суду Роман Вербицький зазначив, що одним із напрямків судової реформи було забезпечення фінансової незалежності судів, як гарантії незалежного та ефективного судочинства.

Фінансова незалежність судів полягає у тому, що судовий орган може самостійно використовувати свої бюджетні кошти на потрібні йому цілі – встановлювати розмір премій своїм  працівникам, закуповувати канцтовари техніку, проводити її ремонт, закупляти інші матеріали, необхідні для забезпечення процесу відправлення правосуддя.

Він підкреслив, що належне функціонування судів залежить від обсягів фінансування та вчасного виділення коштів.

Роман Вербицький також торкнувся питання належного соціального та матеріального забезпечення суддів. На його думку це унеможливлює здійснення тиску та впливу на суддів, захищає від втручання в діяльність суддів з боку державних органів, окремих посадових осіб, політичних партій та інших організацій, мотивує до об’єктивного, неупередженого розгляду справ.

Загалом гості прес-сніданку позитивно оцінили перебіг української судової реформи, спрямованої на підвищення ефективності судової системи та поліпшенню доступу громадян до правосуддя.

Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, голова комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук подякував КВУ та журналістам за можливість поспілкуватися в такому форматі, й висловив пропозицію, аби такі зустрічі стали традиційними.

«Думаю варто перевести їх у постійний формат, аби, скажімо, щомісяця зустрічатися з  нашими спікерами, суддями. Нам є про що розповіси, а ви завжди матимете нагоду отримати цікаву та актуальну інформацію, якої потребує наше суспільство»,  – каже Андрій Жук.

Нагадаємо, що серія прес-сніданків з питань впровадження української судової реформи проводиться в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Погляди авторів, викладені в прес-релізі, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

26.07.2018, 02:21
148 Переглядів