Андрій Об’єщик: «Якщо влада не хоче навести порядок, то ми повинні робити це самі»

11.08.2021, 14:59
618 Переглядів

З такою думкою засновували активісти у 2015 році  громадську організацію «Скеля». Небайдужі люди об’єднались для того, щоб, за їх словами, змінити майбутнє Тернопільщини. ГО «Скеля» – одне з найактивніших екологічних об’єднань області. Далі – слово її керівнику Андрію Обєщику.

   – Після Революції Гідності, на початку 2015 року, вже було видно, що у державних службах робота виконується зовсім не так, як би це мало бути. І я зрозумів, що люди, які прийшли туди працювати, не мають бажання щось кардинально змінювати, тож ми вже тоді зрозуміли свої пріоритети. Того ж 2015 року основна проблема з браконьєрством у Дністровському каньйоні, приміром, була вирішена. Неможливим став на сьогодні і вилов риби сітками та іншими забороненими знаряддями на Тернопільському ставі, адже цей процес контролюється спеціальними приладами, які купувались за власні кошти учасників нашої організації. Найголовніше ж, що «сухим з води» ніхто не вийшов, кожен поніс відповідальність за свої вчинки, і це дало результат. Бо люди зрозуміли, що є така громадська організація, яка доводить справи до кінця!

   Чому така назва? Тому, що скелі жодним стихіям непідвладні і стоять до кінця. Правда, багато хто з представників нашої «Скелі» не вистояв, бо спочатку думали, що ми будемо займатись зовсім іншими справами, на корупційному чи незаконному рівні. Але таким людям відразу пояснили, що їм тут не місце, тож залишились лише стійкі, які працюють на різних посадах і є фінансово незалежними. Ми – це об’єднання  людей, які дійсно борються за нашу екологію, і тут не стоїть питання щодо документів чи посвідчень. Будь-хто може стати членом нашої організації, якщо ця людина має бажання виявляти незаконні речі і змінювати ситуацію на краще. “Скеля” має осередки і в інших областях, зокрема, на Франківщині, Рівненщині та в Чернівцях. Моє завдання, як керівника, передати свій досвід по самоорганізації населення та збереженню і відтворенню екосистеми.

   Одна з головних проблем сьогодні – це проблема брудної води у водоймах,  а точніше – хімічно брудної, через що великі проблеми з нерестом, оскільки риба не відновлюється. Щодо Тернопільського ставу, то найактуальнішим невирішеним питанням залишаються каналізаційні стоки. Поки не буде зупинено незаконний злив, чистим він не стане ніколи. Ще одна гостра проблема – надра. У Тернопільський області з 400 кар’єрів лише 10% законні, тобто зареєстровані. Це питання мало хто досліджує, але ГО «Скеля» має власну карту із позначеними місцями, куди можна приїхати і проконтролювати, що відбувається. Телефонують люди і повідомляють про порушення, тоді ми виїжджаємо і беремо під контроль. Проте це дуже важко, адже офіційних даних майже немає. З цим питанням ми підходили до керівництва Тернопільської облдержадміністрації, але нас ніхто не чує.

   Попри всі перешкоди нам таки вдається щось робити і рятувати екологію, бо це вже як наше хобі, яке нас об’єднує і буде об’єднувати ще довгі роки. Всіх бажаючих запрошуємо до співпраці, бо за екологію краю, в якому живеш, варто і треба боротися. Скажімо, наше тернопільське озеро прекрасне, таке в Європі є ще лише у Женеві. То чому не зробити, щоб воно було не гіршим за Женевське? Щоб було чисте й гарне? Але над цим треба працювати усім, бо екологія починається з кожного із нас. Щоб навчити людей не смітити і не забруднювати навколишнє середовище, не обов’язково змінювати президентів. Просто кожна сім’я повинна виховати своїх дітей так, щоб вони були патріотами своєї екології, а не те, що ми постійно спостерігаємо – викидають сміття і недопалки, де заманеться. Ми за таке штрафуємо, а батьки ще й ображаються. Але ж це елементарні речі, елементарні правила поводження, які повинен знати кожен…

Записала Вікторія Дроздовська

На фото – Андрій Об’єщик

 

11.08.2021, 02:59
618 Переглядів