Антифейкові інтелектуальні ігри – це круто!  

14.02.2022, 15:44
1548 Переглядів

Відома фактчекерка, головна редакторка проєкту «По той бік путінської брехні», викладачка Інституту журналістики Київського національного університету Альона Романюк повідомила про старт нового цікавого проєкту «НотаЄнота».

   Ось як розповідається про цю нову активність на сторінці проекту у мережі «Facebook» https://www.facebook.com/notaenota1 . «НотаЄнота» – це антифейкові інтелектуальні ігри, які допомагають засвоїти основи інформаційної гігієни, зрозуміти, як працюють маніпуляції та тримати руку на пульсі інфосвіту. Простіше кажучи, за допомогою гри учасники вчаться розбиратися у тому, як змінюється інфопростір і як не дати себе надурити. У наші квізи (від англ. quiz – іспит, вікторина-ред.)  грають команди, грають дорослі та діти у різних містах України. Головне – любити Її Величність Гру. В основі ігор – реальні кейси фейків, дезінформації та маніпуляцій, а ще низка історій, ребусів та загадок на кмітливість і логіку. На цій сторінці ви знайдете цікаві матеріали, дослідження, спростування фейків, які розбирають наші автори в рамках підготовки квізів. Тому на сторінку можна і треба надсилати сумнівні повідомлення на перевірку. Інформація на цій сторінці буде цікава та корисна: освітянам, які працюють з темами медіа грамотності; журналістам, які спростовують фейки та розбирають маніпуляції; організаторам різних заходів, які хочуть додати ноту інтелектуальної гри до своєї програми; людям, які входять хоча б до одного групового чату у месенджерах (шкільні, будинкові чати, чати за інтересами і т.п.). Ми не говоримо про медіаграмотність. Ми її практикуємо у форматі гри!»

   Детальніше про «НотуЄнота» Альона Романюк розповіла MediaSapiens https://ms.detector.media/trendi/post/28940/2022-02-12-alona-romanyuk-zapustyla-antyfeykovyy-kviz-notaienota-shcho-tse-ta-yak-graty/. Зокрема, пояснила, що про запуск оголосила лише після того, як разом із командою розробила стратегію, брендинг і завела сторінки проєкту в соціальних мережах. Квізи від «НотаЄнота» проводять переважно в офлайн-форматі: в одному приміщенні збирається кілька команд і змагаються між собою, розв’язуючи антифейкові завдання різного формату та рівня складності. Гра включає відкриті питання, ребуси, конкурс капітанів, конкурс на вміння шукати інформацію, працювати з фото- і відеофейками, і питання на логіку. Завдання готує Альона Романюк разом із командою — вони унікальні для кожної гри й побудовані на конкретних кейсах дезінформації та пропаганди. Квіз триває 90-110 хвилин (5-6 раундів). Фінансують новий проект власним коштом, однак, за словами журналістки, проєкт фактично самоокупний, оскільки вартість квізу оплачують компанії, які його замовляють.

14.02.2022, 03:44
1548 Переглядів