Хірургічна маска проти смертельного вірусу – маніпуляція у соцмережах

23.08.2020, 20:56
1450 Переглядів

 З маскою в руках, під носом, на бороді, або ж взагалі без неї. Багато українців, незважаючи на карантин, перестали дотримуватися маскового режиму. Літня погода та підвищення температури повітря спонукає людей знімати маски попри ризик зараження. Окрім того, багатьом складно зрозуміти їхню користь, тому час від час у соцмережах з’являються різноманітні міфи про ці засоби захисту або ж маніпулятивні пости. Один із таких можна побачити у місцевій групі соцмережі Facebook.

   То чи захищає маска від коронавірусу і чи достатньо для захисту лише її, з’ясовували наші фактчекери.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

   На картинці, яку активно поширюють і коментують користувачі, показано шість типів захисних засобів. Це, зокрема, респіратори різного рівня захисту, протигази і звичайна хірургічна маска. Перш за все відзначимо, що рядок із написом «смертельний вірус», під яким автор, очевидно, має на увазі коронавірус, пандемія якого забрала життя вже понад 800 тисяч людей у всьому світі, виділено червоним кольором. Мабуть, таким чином автор публікації порівнює рівень захисту від газу, малярних робіт, пестицидів, пилюки, радіації із ефективністю хірургічної маски, яка нібито захищає від коронавірусу. Проте подібними порівняннями автор маніпулює, адже не має ніяких доказів того, що медична маска рятує від зараження вірусом.

   Так, у Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що захисні маски не захищають від Covid-19 повністю, але знижують ризик зараження вірусом. Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Також маска попереджує зайві дотики руками до обличчя, що важливо. Ризик занесення інфекції на слизові значно зменшується, але не зникає. Додамо також, що на сьогодні не існує жодної профілактики проти вірусу, окрім ретельного і частого миття рук, гігієни кашлю і чхання, практики не торкатися носа, рота і очей брудними руками та уникнення скупчень людей. Так само як не існує і спеціального лікування COVID-19.

   Відзначимо, що подібні маніпулятивні дописи у Інтернеті призводять до нехтування рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я: дотримання соціальної дистанції, користування антисептиками, використання масок. В результаті в країні рекордно зростає кількість хворих на коронавірус: Україна вже на 3-му місці в Європі за кількістю нових випадків COVID-19, а Тернопільщина, зокрема, на другому місці в державі.

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

23.08.2020, 08:56
1450 Переглядів