Ховайтеся, фейки світу!

15.12.2021, 21:15
772 Переглядів

   Це – частина назви нового видання для дітей, яке нещодавно презентував національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України «Фільтр».

    «Ніта. Ховайтеся, фейки світу» – книжка з медіаграмотності для дітей віком від 5 до 10 років, що вийшла у видавництві BookChef ( саме воно стало переможцем мистецького конкурсу в рамках згаданого проєкту). Авторка Катя Сіль розповідає про дівчинку з характером на ім’я Ніта, яка, готуючись до контрольної із складної для неї математики, натрапляє у соцмережі на цікаве відео. Відомий «тік-токер» рекламує там незвичайну ручку, яка начебто допомагає мозкові «роздуплятися»» і виконувати всі шкільні завдання на відмінно. Вирішивши перевірити, чи насправді це так, Ніта переконується, що повідомлення є фейком, тож поспішає розповісти про це своїм однокласникам. Повністю прочитати цю захоплюючу для дітей історію можна на сайті проекту «Фільтр» за посиланням https://filter.mkip.gov.ua/batkam/ .

   “Медіаграмотність для Міністерства культури та інформаційної політики є одним з пріоритетів, як напрямок, що прямо впливає і на критичне мислення, і на інформаційну безпеку з точки зору сприйняття інформації, вміння розрізняти фейки. Це ті навички, які, ми переконані, потрібно буде вибудовувати та розвивати змалечку. Тому коли проєкт планувався, ми одразу дивилися на те, які дії для різних вікових груп будуть робитися. І дитяча книга для дітей була одним з заходів, який був спланований та анонсований міністерством, і як було сказано, реалізовано через мистецький конкурс”, – цитує Укрінформ заступника міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка, який взяв участь у презентації книжки в столичному хабі «Освіторія». У свою чергу керівниця проєкту Валерія Ковтун повідомила, що у книзі є не тільки цікава для розвитку критичного мислення історія, а й корисне QR-посилання на офіційний сайт “Фільтра”, де у розділі “Медіаосвіта” батьки можуть знайти багато корисних матеріалів щодо того, як можна справді креативно навчати своїх дітей медіаграмотності.

15.12.2021, 09:15
772 Переглядів