Конкурс «Громадський бюджет-2022» відбуватиметься за новими правилами

02.08.2021, 09:40
1678 Переглядів

За останні п’ять років, відколи у Тернополі реалізовується проєкт міських ініціатив «Громадський бюджет», було втілено десятки ідей на суму 57, 7 млн. гривень, а тернополяни все активніше долучаються до так званого бюджету участі. Проте востаннє зміни до положення про «Громадський бюджет» вносили ще два роки тому, тож документ потребував доопрацювання. Роботу в цьому напрямку спільно проводили активісти, автори проєктів минулих років та міська рада. Нову концепцію презентували під час пресконференції у Тернопільському прес-клубі.

«На нашу думку, немає ідеального положення про «Громадський бюджет», оскільки необхідно враховувати місцеву специфіку, обсяг фінансування, активність громади, яка бере участь у конкурсі, аналізувати ці дані та поступово вдосконалювати документ, – сказав у своєму виступі  голова ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» Василь Томчишин. –  Від 2019 року представники нашої громадської організації досліджували, чим недосконале було положення, зібрали низку пропозицій від авторів проєктів, які відтак надали міській раді для обговорення. Серед проблем, які найбільше привернули увагу, – використання адміністративного ресурсу під час голосування, політичний піар своєї діяльності, можливість подавати проєкт лише одному автору тощо. Часто доводилося стикатися із ситуацією, коли, наприклад, батьків учнів окремої школи змушували голосували за проєкт, який був поданий на конкурс навчальним закладом. Дехто ж використовував проєкти –– які, наголошую, реалізовуються за кошти місцевого бюджету – і публічну роботу в них у своїх політичних цілях. Інша проблема – не всі автори розуміють, що таке фрагментарність проектів, що вони мають бути повністю закінчені впродовж року лише за ту суму, яка виділена в рамках конкурсу, і не можуть в майбутньому дофінансовуватися з управлінь, комунальних установ мерії чи бізнесом. Дякуємо міській раді, що врахували наші пропозиції, і 23 липня депутатський корпус вніс зміни до діючого положення про «Громадський бюджет».

Конкретизувала основні нововведення у «Громадському бюджеті-2022» начальниця управління цифрової трансформації та комунікацій із засобами масової інформації Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. Серед них – збільшення  фінансування на малі та великі проекти до 500 тисяч та 2 мільйонів гривень відповідно. Окрім того, 10% від суми «Громадського бюджету» буде спрямовано на «Шкільний громадський бюджет» – проєкти, які реалізовуватимуться в школах Тернопільської громади. «У положенні з’явилася й норма про те, що подавати проєкт можна не одній особі, а й групі авторів, – зазначила вона. – Також надано можливість авторам подавати апеляцію – оскаржувати рішення про недопущення проєкту до голосування. Є ще два важливих пункти. По-перше, допуск до участі в конкурсі ОСББ – за умови, що реалізовані проєкти будуть доступними для всіх мешканців Тернопільської громади.  По-друге ( бо кожного року вигравало багато однотипних проєктів, в тому числі за сприяння адміністративного ресурсу), ми додали норму про те, що у випадку, коли, приміром, на території школи чи комунальної установи вже був реалізований великий чи малий проект «Громадського бюджету», то  впродовж наступних трьох років вони не можуть подавати свої ідеї на цей конкурс. Це дозволить взяти участь іншим і забезпечить рівні права для реалізації «Громадського бюджету»».

У свою чергу депутатка Тернопільської міської ради Любов Вовк  закликала тернополян голосувати лише за ті проєкти, які їм до вподоби, та повідомляти про факти порушень під час реалізації «»Громадського бюджету». «Якщо ви бачите, що проєкти не є доступними, чи, можливо, ідея стала комерційною, будь ласка, говоріть про ці речі, звертайтеся в міську раду чи до активістів, бо проєкти «Громадського бюджету» мають бути доступними для всіх мешканців громади безкоштовно, – сказала вона. – Хочу також наголосити, що голосування за проєкти є анонімним, тому не дозволяйте собою маніпулювати, тиснути на себе, бо ніхто не має права когось змушувати голосувати за ту чи іншу ідею».

Зазначимо, що прийом заявок на «Громадський бюджет-2022» розпочнеться 1 вересня цього року. Детальніша інформація буде розміщена на сайті Тернопільської міської ради та на Фейсбук-сторінці конкурсу. Нагадаємо також, що у минулому році перемогу в «Громадському бюджеті» здобули близько 20 проєктів, більшість з яких вже на фінальній стадії реалізації.

 

02.08.2021, 09:40
1678 Переглядів