На Бережанщині б’є «срібне» джерело, яке зцілює

24.06.2022, 10:43
1229 Переглядів

Незвичайне джерело знаходиться посеред лісу неподалік села Куропатники на Бережанщині. Незвичайне тим, що вода, яка з нього б’є, містить срібло, тому є дуже цілющою. З 1944-го року Куропатницьке джерело належить до природно-заповідного фонду України, як гідрологічна пам’ятка природи.

   Багато хто сумнівається, що вода цього джерела може вилікувати від хвороб. Але жителі села переконані у його цілющих властивостях і охоче розповідають пов’язані з цим історії. За їхніми розповідями, вода ця допомагає від усіх недуг, а найбільше – у лікуванні хвороб шкіри, кишково-шлункового тракту, опорно-рухової системи, і навіть цукрового діабету. Місцева жителька Марія Скіп поділилася легендою про це незвичне місце. Згідно з нею на місці, де знаходиться джерело, в давнину був римо-католицький монастир святого Антонія. Одного разу на Великдень прямувала туди стара жінка,  і було їй дуже важко, адже церква стоїть посеред лісу на пагорбі, тож спересердя мовила: «А най вона, та церква, западеться!». Мабуть, недобра то була людина, і в недобру хвилину було сказано, бо за мить споруда разом з людьми провалилася під землю. Дехто в селі стверджує, що досі, якщо у Великодню ніч притулити там вухо до землі, то можна почути калатання церковних дзвонів…

   Втім, церква на старому місці знову постала. Разом з іншими жителями Куропатників відновлював культову споруду Микола Яцик. Столяр за спеціальністю, він виготовив для храму всі дерев’яні частини. Пан Микола на власному досвіді пересвідчився у великих можливостях тамтешньої води. Чоловік розповідав, що вже багато років у нього «жиляки» на ногах, і боліли вони так, що часом не міг ходити. Але коли почав обмивати їх джерельною водою, біль минув через три дні і відтоді більше не нагадував про себе. Інший чоловік, із сусіднього села Бишки, у 80 років дуже захворів на шлунок, вже думав, що й кінець йому, але коли почав пити воду з Куропатницького джерела, то прожив ще десять років. Допомогла вода і одній молодій полячці, у якої під оком була велика бородавка. Лікарі не могли дати їй раду, а на операцію дівчина не наважувалася, боялася осліпнути. Хтось порадив їй поїхати до Куропатників і з молитвою обмитися водою з джерела. Дівчина так і зробила, а через два місяці приїхала знову, щоб показати чисте обличчя – від бородавки залишилася лише плямка.

   Це – лише кілька історій. А взагалі про випадки подібних  чудодійних зцілень може розповісти мало не кожен житель Куропатників. Тож селяни шанують те місце і доглядають за ним, як і священнослужителі лісової церкви, що біля джерела.

 Наталія Скіп

Фото з сайту https://rovrto.davr.gov.ua/

 

 

 

 

24.06.2022, 10:43
1229 Переглядів