«Не вигорати» вчилися під керівництвом Наталії Гаєвської

10.09.2021, 13:50
1355 Переглядів

Про психологічні складності і проблеми роботи журналістів йшлося у Тернопільському прес-клубі під час диспуту, який вела Наталія Гаєвська –  кандидатка психологічних наук, членкиня Онтарійської спілки психологів Канади.

   Фахівчиня розповіла про те, як рятуватися, коли професія вимагає постійного прийому та опрацювання величезного об’єму інформації, в тому числі негативної, та численних контактів з різними людьми. Така ситуація для працівників ЗМІ звична, тому з ними часто трапляється те, що спеціалісти називають синдромом професійного та емоційного вигорання. Треба зазначити, що цей синдром входить до 11-го видання Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) як явище, що виникло внаслідок хронічного стресу на роботі. З’явився ж цей термін у 1974-му, завдяки американському психіатру Герберту Фрейденбергеру, який вперше звернув увагу на такий феномен і описав його як «поразку, виснаження, що відбувається з людиною внаслідок різко завищених вимог до власних ресурсів і сил». Основними симптомами Наталія Гаєвська назвала відсутність мотивації, відчуття виснаження, прокрастинацію ( хронічне намагання відкладати виконання завдань на потім, зволікання-ред.), бажання дистанціюватися від роботи і всього з нею пов’язаного, а у фізичному плані – перманентні головні болі, безсоння й задишку. Все перелічене вказує і на депресію, але в даному випадку стосується лише реакції на професійну діяльність.

   Учасники заходу пройшли спільний  тест «Наскільки ви схильні до емоційного вигорання», результати якого Наталія Гаєвська вибірково прокоментувала. Після обговорення проблеми вона дала низку порад щодо того, як справлятися з психологічними проблемами такого роду. За її словами, насамперед треба проаналізувати, на що (робота, сім’я, хобі тощо) скільки часу ви витрачаєте, відтак перерозподілити його на користь тих сфер, які вас наповнюють, а не спустошують. А ще – освоїти основи таймменеджменту. Тобто навчитися правильно визначати і розставляти пріоритети та відповідно планувати час так, щоб використовувати свою фізичну і психічну енергію ефективно. «Не менш важливо освоїти і навички саморегуляції (психогігієни), професійно вдосконалюватися та підтримувати хорошу фізичну форму», – зазначила Наталія Гаєвська. А розкриваючи тему психогігієни, пояснила, чому саме, на думку психологів, не варто скаржитися, хвалитися, ділитися своїми планами та накопичувати борги ( не лише матеріальні, а й ті, що їх породжують не виконані обіцянки).

   На завершення розмови учасники під керівництвом психологині попрактикувались робити вправу, що допомагає знімати напругу в кінці дня завдяки взаємодії з власною підсвідомістю.

   Диспут проводився в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

10.09.2021, 01:50
1355 Переглядів