Петро Кузів: «Для лікувального посту потрібна сила волі»

03.09.2021, 16:24
1027 Переглядів

Чи чули ви колись про лікування голодуванням? Щоб розповісти читачам про цей незвичайний спосіб, ми поспілкувалися з досвідченим фахівцем цієї справи, доктором медичних наук, професором кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії Тернопільського національного медичного університету Петром Кузівим.

 – Петре Петровичу, що це за метод такий – лікування голодом?

   – Голод – неправильна назва для цього способу лікування. Адже голод – це тоді, коли немає, що їсти, а в нас їжа є. Тому мені більше імпонує називати це постом. З точки зору релігії є декілька видів посту. Абсолютний піст, коли ти відмовляєшся від усього, але на нетривалий час. Строгий піст – він вже включає воду. І церковний піст, як вид дієти, який передбачає відмову від м’яса, молочних страв тощо. Тож я є прихильником  строгого посту: без їжі, але з водою. Він і є основою цього лікувального методу. Потрібно випивати 1,5-2 літри води на день. А якщо до цього додати ще молитву і милосердя – ліки, котрих немає в жодній аптеці світу – то в результаті можна очистити душу і вилікувати тіло.

   – Як з’явився цей метод у вашому житті і медичній практиці?

   –  Мій стаж у цій сфері – вже 43 роки. Коли працював у одній із київських лікарень, якось потрапив до мене пацієнт  із гіпертонією та хворобою нирок, якому мало що допомагало. І одного разу він розповів, що, прочитавши книгу Юрія Ніколаєва «Голодування заради здоров’я», проголодував 21 день, і після цього тиск нормалізувався. Він приніс цю книгу мені. А в мене була вже вироблена звичка записувати все найголовніше із прочитаного, тож я законспектував чималу кількість сторінок. Відтак вирішив спробувати. Спершу голодував небагато, не більше 10 днів, і мені сподобалось. Відтоді голодування стало важливою складовою мого життя. Але постала проблема, як зробити це ефективним для інших, для моїх пацієнтів, бо для цього потрібне було спеціальне навчання. Курси з медичного лікування голодуванням тоді були лише у Москві, але доля мені усміхнулася. Трапилася нагода поїхати до Москви у справах нашої кафедри. А там вдалося зустрітися з Юрієм Ніколаєвим  і пройти навчальний курс. Відтак я переїхав працювати до Тернополя, де й почав активно виборювати право на лікування голодуванням.

   – Мабуть, дуже складно налаштувати себе на тривале утримання від їжі?

   – Для лікувального посту потрібна сила воля. Бо, як то кажуть, воля є у всіх, а от сили бракує. Але коли хвороба підкошує, то природа сама змушує нас лікуватись відмовою від їжі, тож спершу потрібно розібратись у себе в голові. Важливо розуміти, що в результаті голодування настає так званий ацидотичний криз, коли стає погано – головні болі, нудота, запаморочення. Але це нормально, і це потрібно просто пережити. Не менш важливо правильно виходити з лікувального голодування.

Відновлювальний період теж являє собою певні дієтичні обмеження. На перший день – лише соки у пропорції 0,5 літра соку на 1 літр води. На другий день можна вже 1 літр цільного соку. Згодом дозволяються салати, супи і каші.

   – Ваш метод можна використовувати і для схуднення?

   – Результати втрати ваги для мене менш важливі, та й  зрозуміло, що внаслідок відмови від їжі вона іде на спад. при твона і так іде на спад. Хоча, звичайно, що я допомагав бажаючим правильно скинути зайві кілограми, адже це і профілактика, і  підняття загального рівня здоров’я.

   – Чи є якісь вікові обмеження для лікувального голодування?

   – Особисто я не практикував його з дітьми. Хоча професор Ніколаєв казав, що скільки дитині років, стільки днів їй можна без шкоди голодувати. Але необхідно, щоб кожна людина обирала такий шлях лікування особисто і свідомо.  І кожному потрібно правильно пояснити, що його чекатиме під час голодування. Я ніколи і нікому не кажу, що все буде легко. Емоції відіграють дуже вагому роль у нашому житті, тож багато залежить від того, які пріоритети виставляє для себе людина.

    – А що є найголовнішим у житті особисто для вас?

   – Любов і правда – головні духовні цінності. Я вірю у те, що Бог усе бачить і на все його воля.

Розмовляла Марія Свідова

03.09.2021, 04:24
1027 Переглядів