Правда і неточності про невиплату заробітної плати у Гусятинській лікарні

11.08.2021, 19:15
518 Переглядів

   Тема проблем з виплатами заробітної плати медикам у часи пандемії час від часу з’являється в нашому інформаційному просторі. Нещодавно в одній із місцевих груп соцмережі Фейсбук користувачка повідомила, що у одній із лікарень області медики не отримали заробітної плати ще за травень, а «ковідні» доплати не надходили з квітня. Тема – актуальна, тож перевіряємо, чи є інформація правдивою.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА, ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

У згаданому дописі йдеться про Гусятинську райлікарню і проблему з виплатою заробітних плат медичному персоналу закладу. Наші фактчекери направили запит в Тернопільську облдержадміністрацію з проханням пояснити, чи справді там є затримки із виплатами, і якщо так, то за який період. У відповіді на запит нам повідомили, що заборгованість справді існує. Йдеться про невиплату за червень-липень станом на 3 серпня (після дати публікування посту в соцмережах). Тобто, згідно з офіційною інформацією, за травень медикам гроші виплатили.

Щодо доплат для персоналу, який працює із хворими на коронавірус, то вони, за повідомленням облдержадміністрації, перераховані до квітня цього року включно.  Від травня таких виплат не нараховували і відповідно не здійснювали. Отже, проблема із заборгованістю існує, проте у дописі є фактичні помилки, що стосуються термінів, впродовж яких не здійснено оплату. Окрім того, «ковідні виплати» не проводяться з травня, оскільки кошти на ці потреби не були нараховані.  Це пов’язано із тим, що кількість хворих на Covid-19 в останній місяць весни пішла на спад.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

11.08.2021, 07:15
518 Переглядів