Розслідування обставин смерті Ярослава Буяка розпочали і правоохоронці, і медики  

27.09.2021, 18:56
1953 Переглядів

Низка важливих запитань, які колеги покійного журналіста задавали на пресконференції представникам різних структур, поки що залишилися без відповіді. В тому числі найголовніше – як так могло статися, що Ярослава Буяка скрізь шукали рідні, він перебував у всеукраїнському розшуку, тим часом тіло майже два місяці гнило (!) в морзі Тернопільської психоневрологічної лікарні з біркою, на якій були вказані прізвище та ім’я? Ярослав «знайшовся» того ж дня, коли колеги опублікували пост про його пошуки у соцмережі Фейсбук…

   Першим перед журналістами виступив брат покійного, Андрій Буяк, і з болем розповів про те, що довелося пережити рідним за два останніх місяці, включно з моментом, коли побачили в морзі чорне, опухле, напіврозкладене тіло… Також він подякував колегам Ярослава за небайдужість, активність і розголос, тільки завдяки яким сім’я зможе бодай поховати його по-людськи, по-християнськи.

   Олександр Богомол, начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, переповів усю хронологію дій правоохоронців після того, як Андрій Буяк звернувся в поліцію із заявою про зникнення брата. Усе ніби робилося правильно, однак десь трапився якийсь «збій». Тож поліція розпочала не лише слідство щодо обставин смерті (включно із судмедекспертизою, через що затримали поховання покійного), а й внутрішнє службове розслідування. Також Олександр Богомол запевнив, що буде проведено перевірку щодо можливих порушень в роботі лікарів.

З виступу Михайла Вовчука, в.о. генерального директора Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань ( так тепер називається наркологічний диспансер) журналісти дізналися один дуже важливий в контексті справи факт. А саме – що Ярослав Буяк жодної хвилини під час усієї цієї трагічної історії не залишався невідомою особою, а його тіло – неопізнаним. Коли швидка привезла його 27 липня у стані середньої важкості, то при ньому було… посвідчення учасника АТО! «Направили на лікування в нарковідділ, надали меддопомогу і стан його був задовільним, — сказав Михайло Вовчук. — Однак вночі, коли встав, щоб піти в туалет, раптово стало погано і він впав у коридорі. Реанімаційна бригада намагалась врятувати, але не змогла, і він помер». За словами керівника медичного закладу, тіло було направлене до лікарняного моргу, а разом з ним передали історію хвороби і бірку із зазначеним прізвищем. Відповідаючи на запитання журналістів, Михайло Вовчук також пояснив, що у випадках, якщо впродовж 7-ми днів після розтину тіло покійного не забирають рідні чи близькі, то з моргу повинні повідомити про це у лікарняне відділення, де пацієнт помер, а вже звідти мають надати відповідну інформацію органам місцевого самоврядування. Відтак вже їхні представники шукають родичів, або ж ховають померлих за бюджетний кошт. Стосовно тіла Ярослава Буяка цих правил чомусь дотримано не було. Чому – питання залишається відкритим.

Зате після виступу Євгена Москальчука, директора  Тернопільського обласного патологоанатомічного бюро, всім відразу зрозуміло, чому рідні побачили тіло Ярослава Буяка у такому жахливому стані. Він розповів, що заморожувати тіла, як це робиться за кордоном, технічної можливості немає. Вони зберігаються при температурі +4, тож поступово муміфікуються і чорніють. Це якщо камера постійно працює, якщо ж рубильник вимикається – а це в даному морзі, виявляється, ситуація звична – то тіло починає розкладатися. «Ми зробили розтин, склали відповідний протокол і залишили довідку про причину смерті. Далі мали прийти родичі і забрати тіло», – поінформував Євген Москальчук. Чому про тіло, яке так довго залишалося в морзі, його працівники нікому не повідомили – він не знає, бо, мовляв, що не знає, перебував у відпустці. Також директор патологоанатомічного бюро сказав, що ніякого офіційного запиту від поліції не отримував, «а кому вони звонили – я не знаю».

   Тетяна Скарлош, заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, запевнила представників ЗМІ, що по їхній лінії теж буде терміново проведене службове розслідування. « Ми простежимо дії кожної ланки, щоб зрозуміти, де стався збій, і тоді дамо відповідь та зробимо висновки», – зазначила вона. А на запитання одного з журналістів щодо достатності отримуваних коштів на належне утримання моргів, прямо відповіла, що субвенцій  на це недостатньо.

   Що ж, тернопільські журналісти разом з родичами Ярослава Буяка очікують результатів усіх анонсованих перевірок та розслідувань. А також можливості поховати нарешті тіло покійного, щоб знайшла спокій хоч у засвітах його душа.

 

27.09.2021, 06:56
1953 Переглядів