Щепленим проти Covid-19 можна не носити захисні маски?

20.05.2021, 14:44
2162 Переглядів

У групі «Медицина Монастирищини» соцмережі Фейсбук опублікували інформацію про те, що після вакцинації проти коронавірусу можна не носити захисні маски. Чи справді щеплені можуть забути про маски на обличчі, з’ясовували фактчекери.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Користувач Rostislav Gudzinskiy у згаданій спільноті  поширив публікацію видання Голос Івано-Франківщини про те, що «Двічі вакцинованим більше не потрібно носити маски».  Начебто таку рекомендацію дали в «Центрі контролю і профілактики захворювань» США. Автор новини посилається  на авторитетне видання «BBC Україна», що мало б викликати довіру в пересічного читача. Проте гіперпосилання перенаправляє нас на статтю на сайті «BBC Україна» не про коронавірус, а про загострення війни з Росією. Інших гіперпосилань, які б вказували на джерела інформації, публікація не містить.

В процесі пошуку інформації наші фактчекери і справді знайшли подібну інформацію, зокрема, у виданні CNBC.  Проте ця рекомендація стосується лише жителів США, та й є там певні нюанси. «Будь-хто, повністю вакцинований, може брати участь у заходах в приміщенні і на відкритому повітрі, великих чи малих, без маски або фізичного дистанціювання. Водночас, якщо федеральні або територіальні закони, а також правила місцевого бізнесу, вимагають носити маску і дотримуватись дистанції навіть у вакцинованих, то вони повинні робити це. Також вони повинні носити маски в громадському транспорті, в аеропортах і на вокзалах», – йдеться у  повідомленні. Крім того, деякі компанії і магазини у США, як і раніше, будуть вимагати від своїх співробітників і клієнтів дотримуватися маскового режиму і нормального соціального дистанціювання, уточнюють журналісти. У той же час головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі закликав американців продовжувати носити маски навіть після щеплення від COVID-19, оскільки вони досі можуть переносити коронавірус і заражати інших. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу NBC.

Щодо позиції Всесвітньої організації охорони здоров’я, то там закликають носити маски навіть після COVID-вакцинації. У ВООЗ зазначили, що вакцина від коронавірусу запобігає розвитку легеневих захворювань, спричинених вірусом SARS-COV-2, але невідомо, чи вона загалом захищає від зараження новим коронавірусом, який викликає COVID-19. Загалом, на думку представників ВООЗ, вакцинація має запобігти спалахам хвороби COVID-19, але не розповсюдженню вірусу. Тому вакциновані люди повинні продовжувати дотримуватися усіх необхідних профілактичних заходів від зараження коронавірусом, а саме: часто мити руки, дотримуватися дистанції та носити маску.

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

20.05.2021, 02:44
2162 Переглядів