Що тернополянам робити з простроченими ліками

08.08.2021, 19:24
696 Переглядів

Приблизно раз на півроку необхідно влаштовувати ревізію своїх аптечок, звільняючи їх не лише від прострочених ліків, але й від усіх препаратів, упакування яких порушене або втрачене.

   «Рідкі засоби, такі як краплі, сиропи й розчини, пора викидати, якщо вони стали мутними, утворили осад на стінках чи дні тари, дивно пахнуть чи змінили колір. Мазі треба позбуватись, коли втрачається її однорідність, утворюються згустки, вона стає зернистою чи, навпаки, водянистою. Однак просто викидати лікарські  препарати у сміття небезпечно. Діюча речовина в них залишається активною навіть після закінчення вказаного терміну придатності, лише компоненти ліків з роками стають менш концентрованими або змінюють структуру. Коли ж мікродози ліків потрапляють в організм, то вони наче  “тренують” бактерії: останні набувають стійкості до певних речовин, і наступного разу, коли людина захворіє, ліки вже не подіють», – пояснює старший провізор аптеки «Фармація» Христина Ящишин.

   Відповідно до статті 23 Закону України “Про лікарські засоби”, препарати, термін придатності яких закінчився, набувають статусу “небезпечні відходи”. Їх треба віддати на утилізацію або знешкодження до компаній, що мають відповідну ліцензію від Міністерства екології та природніх ресурсів. Ми зателефонували в компанію «УтильВторПром», що працює в сфері поводження з відходами та екологічного обслуговування підприємств. Там відповіли: «Так, приймаємо ліки, але лише від установ, що мають велику кількість відходів. Вартість таких послуг обчислюється індивідуально під кожного клієнта». А що ж робити пересічній людині? Чи можуть тернополяни здати прострочені, чи з пошкодженою упаковкою,  ліки, приміром, в аптеку?

   В кількох аптеках міста це питання викликало розгублення у провізорів. В мережі «Аптеки низьких цін» провізор пані Ірина пояснила: «Аптеки не можуть приймати лікарські засоби від людей, бо в нас весь товар на обліку: кількість і проданого товару, і, окремо, списаного. Приймати медичні відходи мають у лікарнях, які відправляють все на спалення». В «УтильВторПром» пояснюють: знешкодження відбувається при високих температурах – 1000-1500°С, а гази, що виділяються при спалюванні, витягуються в спеціальну камеру, після чого їх фільтрують від аерозолів і пилу. Послуга такого спалення платна, медзаклади оплачують рахунки в залежності від кілограмів відходів. Тому установи не зацікавлені, щоб люди несли їм свої прострочені ліки.

   В інструкціях до препаратів деколи вказується, як утилізувати їх в домашніх умовах. Це не вирішує екологічної проблеми, але зменшує ймовірність потрапляння антибіотиків у воду та ґрунт. Отже, необхідно звільнити ліки з упаковки. Потім таблетки перетерти в пил, а рідини розчинити у воді, і змішати із землею чи піском. Далі щільно упакувати суміш в пакет і аж тоді викинути у сміття.

Ольга Мозгова

08.08.2021, 07:24
696 Переглядів