Що відбувається на Тернопільщині з COVID-19?

01.07.2022, 14:12
2064 Переглядів

Ще пів року тому тема COVID-19 постійно була серед топових як у місцевих, та і у центральних ЗМІ. Однак після початку війни все змінилося, швидко зникли і маски з обличь наших співгромадян. Що ж відбувається, і якою є на сьогодні ситуація з коронавірусною інфекцією у Тернопільській області? Про це фахівці розповіли журналістам на пресконференції у Тернопільському прес-клубі.

   «Ковід нікуди не подівся, хоч кількість хворих і стала значно меншою, – повідомила Ольга Ярмоленко, директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної військової  адміністрації. – Якщо раніше йшлося про сотні інфікованих за тиждень, а то й за день, то тепер за тиждень реєструють до сотні. Наразі на Тернопільщині зафіксовано 46 хворих, 26 з них перебувають на стаціонарному лікуванні. Однак хвороба і далі протікає важко, бо її посилюють захворювання, наявні у пацієнтів. Тому нехтувати небезпекою аж ніяк не можна». Свою важливу справу для боротьби з коронавірусом, зазначила пані Ольга, зробила і масова вакцинація. Адже від її початку в області хоча б однією дозою щеплено понад 800 тисяч чоловік  при тому, що загальна кількість населення становить трохи більше ніж мільйон тридцять тисяч. До слова, 129 тисяч осіб вакциновані з початку цього року, і 44 тисячі  – вже після 24 лютого, причому 2600 з них – це внутрішньо переміщені особи.

«Ковід перейшов в іншу стадію, плюс ми здобули колективний імунітет. Вірус втрачає свої хвороботворні властивості, і можна говорити про те, що скоро коронавірусна інфекція буде переходити у ранг звичайної респіраторної інфекції, як от грип», – сказала Оксана Чайчук, генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Відтак нагадала, як розвивалася в регіоні ситуація із зараженням та захворюванням. А Марія Павельєва завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», розповіла присутнім, де, як і чим можуть вакцинуватися бажаючі сьогодні. Зокрема, що наразі в області діє 60 пунктів вакцинації, де використовують 2 вакцини – Pfizer і CoronaVac, кількість яких достатня в усіх закладах.

   Фахівці нагадали, що аби отримати щеплення, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря чи безпосередньо у пункт вакцинації, та про правила вакцинації 3-ю, бустерною дозою. А також поінформували про ситуацію стосовно тих наших громадян, які перебувають за кордоном чи збирається його перетинати.

01.07.2022, 02:12
2064 Переглядів