«Сімейна вишиванка» єднала українців

20.05.2022, 12:09
1266 Переглядів

До Дня вишиванки, який відзначали вчора в Україні, працівники тернопільського «Карітасу» організували благодійне свято «Сімейна вишиванка» для вимушених переселенців, діток та дорослих.

    Метою заходу було створити для дітей активний і творчий відпочинок, та, звичайно, ближче познайомити людей зі сходу та півдня України з традиціями її західних областей. «Програма свята була насиченою, його відвідало близько сотні дітей, – розповідає комунікаційниця «Карітасу» Ярина Дригуш. – Ми організували різні майстер-класи, тому що не знали, яка буде кількість дітей та якого віку вони будуть. Окремо аніматори гралися з меншими дітками, в той час як старші виготовляли віночки, ложечки, вчилися вишивати. Також проводилися спортивні заняття, квести, банси, конкурси. Тож кожен міг обрати, що йому більше подобається». Дорослі ж в той час мали можливість взяти участь у майстер-класі з розмальовування еко-сумок, а заодно поділитися думками про важливість мати та одягати вишиваний одяг.

   «Вишиванку одягаю на державні свята та коли гарний настрій. Для мене – це символ родини, рідного дому та ідентичність країни, але сьогодні поки не можу її одягнути ні я, ні моя дитина, бо, залишаючи окуповану територію, побоялися перевозити свої вишиванки через російські блокпости», –  із сльозами на очах поділилася Ірина Грибенюк із Херсонщини. А Олена Кандибка із Запорізької області, яка є державним службовцем, розповіла, що одягає вишиванку здебільшого на роботу приблизно раз на місяць просто тому, що їй це подобається, і обов’язково – на державні свята. Вишитий одяг для неї – це Україна, приналежність до української нації і єднання з цілим народом». «Я вишивала сорочку сама, тому для мене це одяг, який має внутрішню силу і оберігає мене, особливо у такі важкі хвилини, як зараз», – сказала Наталія Гаркова з Харкова.

Антоніна Ричкун

Фото авторки

На фото – під час свята «Сімейна вишиванка»

20.05.2022, 12:09
1266 Переглядів