Телефон блокують після підтвердження вакцинації: новий фейк у соцмережах

21.09.2021, 08:49
597 Переглядів

Попри те, що в Україні вже понад півроку триває кампанія з вакцинації  від коронавірусної інфекції, і за цей час було спростовано велику кількість  фейків про щеплення, нова неправдива інформація про вакцинацію продовжує з’являтися.

   В одному з останніх таких повідомлень йдеться про шахрайську схему, яку начебто здійснюють зловмисники у телефонному режимі. Чому це неправда, з’ясовували фактчекери.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

У місцевих Viber-спільнотах та інших соцмережах поширюють шаблонний текст або картинки з повідомленням про новий вид шахрайства, який пов’язаний із вакцинацією проти Covid-19. Зокрема, повідомляється про телефонні дзвінки, під час яких просять  натиснути на цифру «1» у випадку, якщо ви зробили щеплення, після чого начебто відбувається блокування вашого мобільного телефону. У тексті додають, що подібні випадки вже відомі. У той же час на сайті поліції Тернопільщини немає повідомлень про нові види шахрайств, які схожі з описаним у фейковій картинці. Окрім того, повідомлення не містить ніяких джерел інформації чи посилань на них. Натомість воно переповнене емоційними словами-маркерами та словосполученнями із закликом до дій, як-от: «Увага!», «Помістіть у групи», «Передайте рідним», «Будьте обережні».  Усі вони спрямовані на те, щоб поширювати недовіру, тривогу та паніку серед населення. А саме повідомлення, очевидно, направлене на дискредитацію процесу вакцинації в Україні.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. 

21.09.2021, 08:49
597 Переглядів