У соцмережі написали неправду про «Зелену країну»

22.09.2021, 15:00
635 Переглядів

В одній із популярних соцмереж написали, що в Україні станом на вересень 2021 року не висаджено жодного дерева в рамках програми «Зелена країна», ініційованої президентом Володимиром Зеленським. Чи правда це, перевіряли  фактчекери.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ,

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

7 червня 2021 року президент Володимир Зеленський під час форуму «Україна 30.Екологія» презентував проєкт «Зелена країна», в рамках якого планується протягом десяти років збільшити площу українських лісів на 1 мільйон гектарів. Задля цього в найближчі три роки мають висадити мільярд дерев.

На тлі цієї заяви з’явилося чимало суперечок в Інтернеті, зокрема, про те,  чи доцільно і чи можливо здійснити такий проєкт. Не оминули цієї теми і «маніпулятори», які активно поширюють пости на цю тему. Один з таких наші фактчекери виявили у соцмережі Twitter,  де користувач запевняє, що за останні три місяці, відколи оголошено про старт кампанії, в рамках програми «Зелена країна» не було висаджено жодного дерева. При цьому автор протиставляє лічильник висаджених дерев президента Володимира Зеленського «лічильнику» корупціонерів, який було запроваджено, коли Україну очолював Петро Порошенко. «При Порошенку був лічильник посаджених корупціонерів, при Зеленському – дерев. І той нульовий», – йдеться у дописі до заскріненої титульної сторінки проєкту «Зелена країна». Якщо ж відвідати сайт останнього, то лічильник показує, що станом на 21 вересня висаджено вже 42,5 тисячі дерев. Тож очевидно, що автор посту додав картинку, яка була зроблена у перші дні роботи сайту, коли лічильник ще показував цифру нуль. У той же час автор публікації зманіпулював, порівнюючи реєстр корупціонерів і  лічильник зелених насаджень, адже в даному контексті такі речі порівнювати нелогічно.

 

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. 

 

22.09.2021, 03:00
635 Переглядів