Відео з нецензурщиною про зустріч Зеленського у звільненому Херсоні – фейк

16.11.2022, 09:00
1612 Переглядів

Один із користувачів соцмережі Твіттер опублікував відео з візиту Президента України Володимира Зеленського до деокупованого Херсона. На цьому відео люди з балкону кричать щось у бік глави нашої держави  російською, використовуючи нецензурну лексику. Чи справді так було, перевіряємо.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ: 11 листопада місто Херсон було звільнено від російських загарбників. Вже 14 листопада Президент України Володимир Зеленський відвідав звільнений Херсон. Безліч медіа та пабліків у соцмережах публікували світлини та відео з цієї події. Одне із таких відео з’явилося в Твіттері. Менше, ніж за добу, його переглянули більше 24 тисячі разів, воно також отримало сотні вподобань, поширень і коментарів. Триває  відео всього 9 секунд, а під ним підпис російською: «Неловко получилось».  На відео видно вивіску «Оптика» на житловому будинку. Вище цієї вивіски люди на балконі махають Президенту руками і кричать на мові окупанта (цитуємо) «пошел на ***, п*дар». Потім у кадрі з’являється Володимир Зеленський, і все це супроводжується звуками, які підкреслюють незручність ситуації. Бо начебто замість того, щоб вітати Президента, звільнені херсонці його ображають.

Насправді відео змонтоване, а згаданий вище образливий вигук накладений. По-перше, оригінальне відео значно довше. Його публікували безліч вітчизняних ЗМІ на своїх медіамайданчиках. Зокрема, Факти на ICTV, Наше время, Еспресо, Тік-ток канал «Спорт та Україна». На оригінальному відео ми бачимо ту саму вивіску «Оптика» і тих самих людей на балконі. Проте вони вигукують зовсім інші слова: «Слава Україні!», на що у відповідь лунає  «Героям слава!».

Не виключено, що даний фейк був створений руками ворога, а поширюючи його, хейтери нинішнього Президента України лише підіграють ворогу.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу.

16.11.2022, 09:00
1612 Переглядів