Відомий херсонський журналіст зник, його американського колегу вбито  

13.03.2022, 22:07
1155 Переглядів

Всього в Україні з 24 лютого загинуло троє журналістів,  а також сталося 10 замахів на працівників іноземних  ЗМІ.

   Олег Батурин, кореспондент херсонської обласної газети «Новий день», зник вчора увечері у Каховці, де він проживає з сім’єю. Про це регіональному представнику Інституту масової інформації (https://imi.org.ua/news/na-hersonshhyni-znyk-zhurnalist-oleg-baturyn-i44313) повідомила дружина журналіста Наталія. За її словами, приблизно о 16:00 Олегу зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції, яка розташована неподалік будинку Батурина. “Десь о 16:30 Олег пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи. Обіцяв повернутися через 20 хвилин. Але не повернувся”, – розповіла жінка. За повідомленнями в місцевих чатах, приблизно о 16:50 біля автостанції були помічені російські військові. Треба зазначити, що хоч у самій Каховці їх на постійній основі і нема, однак сусідня Нова Каховка окупована, і росіяни намагаються створити там свою військово-цивільну адміністрацію.

   Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом імовірного викрадення Олега Батурина російськими окупантами. Про це, зокрема, повідомляється на офіційній сторінці Херсонської обласної прокуратури у Фейсбук. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). “Установлено, що 12 березня 2022 року в місті Каховка Херсонської області зник журналіст газети “Новий день”. За даними слідства, до зникнення цивільної особи ймовірно причетні військовослужбовці ЗС РФ та особи незаконних військових формувань”, – йдеться в повідомленні. За даними прокуратури, вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статей 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти. У кримінальному провадженні проводяться невідкладні слідчі дії. Національна спілка журналістів України, членом якої є Олег Батурин, закликала українську владу, міжнародні організації та уряди докласти максимальні зусилля для його пошуку, звільнення та убезпечення.

   Тим часом в районі Ірпеня під Києвом, під час ворожого обстрілу, вбито американського журналіста-документаліста Брента Рено (Brent Renaud), а його напарника поранено та евакуйовано у лікарню. Про це інформував керівник Національної поліції Київської області Андрій Нєбитов.

   Як повідомляє Фонд “Справедливість для журналістів” (JFJ), його співробітниками задокументовано щонайменше 35 атак на журналістів в Україні від початку Росією повномасштабної війни. Як сказала керівниця Фонду Марія Орджонікдзе у коментарі Радіо Свобода, більшість нападів скоїли російські сили, частину нападників поки не встановлено. За її даними, до фізичних нападів, усі з яких вчинили війська Російської Федерації, належать:

– вбивства трьох журналістів (журналіст Віктор Дудар загинув під час бойових дій під Миколаєвом; телеоператор Live Євген Сакун загинув під час ракетного обстрілу в Києві; американець Брент Рено, відеожурналіст, колишній автор The New York Times, був убитий на блокпосту в Ірпені на Київщині).

–10 замахів на вбивство (постраждав швейцарський журналіст Гійом Бріке, якого також пограбували російські війська; двоє журналістів чеського видання Voxpot Майда Сламова і Войтех Богач потрапили під обстріл російських військ; два данські кореспонденти видання Ekstra-Bladet − журналіст Стефан Вайхерт і фотограф та репортер Еміль Фільтенборг Міккельсен зазнали вогнепальних поранень; російські війська напали на британську телевізійну групу Sky News – головний кореспондент Стюарт Ремзі та його чотири колеги поверталися до Києва, коли потрапили в засідку. Куля влучила Ремзі в спину, оператора Річі Моклера врятував бронежилет, по якому стріляли двічі.

На головному фото – зниклий херсонський журналіст Олег Батурин

13.03.2022, 10:07
1155 Переглядів