Всі секрети якісного відеорепортажу – від Ігоря Куляса і Олександра Макаренка

09.08.2021, 16:22
1713 Переглядів

 Завершилися тренінги з тележурналістики для  учасників VIII регіональної школи сучасної журналістики Тернопільського прес-клубу.

   Як ми раніше повідомляли, наприкінці травня у навчальній програмі розглядалася тема  «Як виготовляти якісні телевізійні й онлайн новини». Тоді відомі медіатренери і медіаконсультанти Ігор Куляс та Олександр Макаренко зробили акцент на професійних стандартах інформаційної журналістики та тому, як треба дотримуватися їх в реальній журналістській діяльності. Цього ж разу впродовж двох навчальних днів вони зосередилися на складових та видах телевізійного та онлайн репортажу. І розпочали з того, як робити не треба, показавши і описавши приклади хибної практики, успадкованої сучасними телевізійниками з радянських часів. Відтак перейшли до того, якими мають бути сучасні ефективні підходи до створення відеопродукції цього жанру.

   Особлива цінність тренінгів Ігоря Куляса та Олександра Макаренка в тому, що вони завжди максимально насичені практикою й інтерактивом. Ось і цього разу слухачі взяли участь у цілій низці професійних ігор та мізкових штурмів. Так, приміром, на початку пробували озвучити новинний відеосюжет із навмисне вимкнутим тренерами звуком. «Не намагайтеся писати текст в голові, дивіться на картинку і описуйте, – наставляв Ігор Куляс.  – Не розповідайте про те, що і так зрозуміло, тобто в даному випадку не говоріть, що люди зібралися на кордоні, бо це і так видно, а розкажіть, хто ці люди і яка їхня мета. Ми говоримо за кадром лише там, де доцільно. Також не треба говорити про те, чого нема у відео сюжеті. Хоча якщо ви ввечері подивитеся теленовини, то побачите що в більшості відео і текст живуть своїм окремим життям…».

   Відтак тренери ознайомили з інструментами інформаційної журналістики. Пояснивши, зокрема, і чому серед обов’язкових для відповідей, згідно з професійними стандартами, запитань «Що? Хто? Де? Коли? Як?» саме останнє є для відеосюжету головним. «Фокусуйтеся на одній темі! Одна історія – один сюжет. Не втискайте в один сюжет одразу кілька історій», – такою була ще одна професійна порада Ігоря Куляса. А Олександр Макаренко для кращого розуміння підкріпив її прикладом з яблуками і м’ячиками. «Якщо у вас в руках лише один м’ячик чи яблуко, то коли ви комусь кидаєте, йому зловити просто. Якщо ж ви кидаєте одразу два чи й кілька, то самі розумієте…Точно так і з глядачем. Тому якщо ви хочете запропонувати йому не одну історію, то краще робити кілька сюжетів, чи серію», – пояснив він.

   На прикладі того ж самого відео, але уже із увімкнутим звуком, тренери вказали на помилки, яких треба уникати при створенні відеорепортажів. Окремими підтемами розглядалися: створення репортажів-реконструкцій ( застосовуються для розповідей про події, які сталися в минулому), ефективне застосування стендапів ( коли журналіст працює в кадрі), доречне і правильне ведення стрімів ( прямих включень з місця події), правила комфортного монтажу та інші важливі напрямки в роботі журналістів-телевізійників. Розмовляючи про серйозні речі, тренери часто і дотепно жартували, а слухачі багато сміялися.  «Це добре, коли ми сміємося – так знання краще заходять в голову», – з усмішкою прокоментував Олександр Макаренко.

Тренінги проводилися в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

09.08.2021, 04:22
1713 Переглядів