Як маніпулюють інформацією про державні виплати постраждалим від війни

22.03.2022, 15:10
2040 Переглядів

У місцевому Телеграм-каналі повідомляють, що усі українці, які постраждали через війну Росії проти України, отримають фінансову допомогу від держави. Чи правда це, перевіряли наші фактчекери.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Телеграм-канал «Файний Тернопіль» повідомив, що кожен українець може отримати виплати через агресію РФ, а сума виплат залежить від віку. Щоб дізнатися деталі, потрібно традиційно перейти за активним гіперпосиланням, залежно від віку читача. Всього є п’ять категорій. Але на яку б ви не «клікнули», вас автоматично перенаправляє на інший Телеграм-канал. Якщо ви на нього не підписані, то спочатку вам потрібно стати учасником спільноти, щоб дізнатися інформацію. Коли ж ви підписуєтеся на канал, там вас знову повідомляють, що можна отримати допомогу від держави. Щоправда, уточнюючи, що підписано відповідний закон 18 березня о 21.00. Така точність в часі має начебто викликати довіру в читачів. Хоча при цьому не вказується ні назва закону, ні посилання на нього. Натомість пропонується вже аж сім вікових категорій, для яких є різниця у сумі виплат.

Додамо, що це повідомлення на момент публікації побачило понад 230 тисяч користувачів. І всі вони залишилися обманутими, бо, переходячи за активним посиланням, знову ж таки перенаправлялися на підписку іншого Телеграм-каналу. Здається, це тривало б до безкінечності. Але ні, після чергової підписки вам видає… випадковий пост зі стрічки новин. Щоразу – інший. Тобто ніякої корисної інформації про суму виплат та умови їх отримання читач так і не дізнається. Що ж до закону, начебто підписаного 18 березня о 21.00, то закони, нагадаємо, у нас підписує Президент, проте на сайті Офісу Президента на цю дату підписаний лише Указ про відзначення державними нагородами.

Щодо державної допомоги на період війни, то українці, в яких війна забрала можливість працювати, можуть розраховувати на допомогу від держави за програмою «єПідтримка» – 6500 грн. Отримати цю виплату можна один раз та винятково за допомогою мобільного застосунку «Дія», пояснюють в Мінцифрі. Проте «єПідтримку» можуть отримати не всі, а лише наймані працівники, за яких сплачується ЄСВ, крім працівників бюджетних установ, фондів загальнодержавного страхування та державної служби , а також ФОП усіх груп. Важлива умова: йдеться лише про тих людей, які сплачують податки на території Чернігівської, Сумської, Харківської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Донецької, Луганської, Житомирської, Одеської, Волинської, Київської областей та м. Київ. Тим часом вищезгадані дописи можуть призводити до хибного переконання читачів, що допомогу від держави може отримати кожен громадянин України без виключення. Проте це не так.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу.

22.03.2022, 03:10
2040 Переглядів