Заробітчан з Тернопільщини справді вакцинуватимуть на кордоні з Польщею?

09.06.2021, 23:02
573 Переглядів

Раніше низка сайтів повідомили, що українські заробітчани, в тому числі з Тернопільщини, зможуть отримати COVID-щеплення на польському кордоні.

Відзначимо, що, згідно з даними Міністерства соцполітики,  у Польщі постійно працюють 2 мільйони українців. І хоча впродовж минулого року через карантин пасажиропотік через українсько-польський кордон, за інформацією прикордонників, зменшився утричі, а автомобільний – у 2,5 рази, залишається чимало тих, хто їде шукати кращої долі за кордон. Тому тема залишається актуальною, особливо в період імунізації населення світу від коронавірусу. Тож чи справді заробітчан вакцинують на кордоні з Польщею, з’ясовували фактчекери.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Десятки онлайн-ресурсів опублікували інформацію про те, що українських заробітчан, які їдуть в Польщу, а саме – на прикордонних переходах в Підкарпатському воєводстві, вакцинуватимуть від коронавірусу препаратом Johnson&Johnson. Усі сайти джерелом новини вказують публікацію видання Wirtualna Polska. Мовляв, як розповів професор Станіслав Мазур, керівник медичного центру Medyk в Жешуві, «на контрольно-пропускних пунктах на кордоні з Україною виловлюють по кілька інфікованих», у той же час, за його словами, «люди, які приїжджають на роботу в Польщу, теж повинні бути вакциновані, що посилить захист у країні загалом». «Ми чекаємо замовлених доз, і відразу після цього розпочнемо щеплення», – пояснив доктор Мазур.

   Проте, як виявилося, станом на 8 червня Польща не проводить вакцинацію проти коронавірусу на українсько-польському кордоні. Про це «Суспільному» в ексклюзивному коментарі  повідомила речниця посольства України в Польщі Юлія Бородій.  «Те, що здають тест на кордоні – це правда. Те, що українців там вакцинують – це непідтверджена інформація. З такими побажаннями про те, щоб людей вакцинували вакциною, зокрема тією, яка має тільки одну дозу – johnson & johnson – до польського уряду зверталися польські працедавці, які запрошують на роботу українських громадян», – розповіла Бородій. Однак, за її словами, польський уряд лише розглядає таку можливість, проте остаточного рішення ще не прийняв.

   Окрім того, на сайті Уряду Польщі також немає інформації про те, що на кордоні здійснюється вакцинація. Наразі, за даними МЗС Польщі, є дві умови в’їзду до країни: необхідно пред’явити негативний результат тесту на коронавірус, який потрібно пройти за власний кошт на кордоні, або пред’явити довідку про те, що людина вакцинована препаратом, який визнаний на території ЄС.

Матеріал підготований у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.06.2021, 11:02
573 Переглядів