Зарплати найнижчі, а тарифи найвищі – маніпуляція від тернопільського активіста

02.02.2022, 12:27
1442 Переглядів

Громадський активіст з Тернополя Олег Синовець опублікував на своїй сторінці у Фейсбук  допис, в якому порівнює тарифи та ціни у «файному» місті та сусідніх обласних центрах. Що з того правда, розбиралися наші фактчекери.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

МЕСЕДЖ 1: Зарплати найнижчі, а тарифи найвищі

За даними Державної служби статистики , середня зарплата на Тернопільщині у листопаді 2021-го року ( це – останні дані відомства) становила 12 тис. 224 грн.  Це, до речі, далеко не найменша сума в Україні. Менше заробляють на Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Херсонщині, а також у Волинській та Чернівецькій областях ( в останньому регіоні – найменше, 11 340 грн.). «Свіжіші» дані (з аналітики кадрового порталу grc.ua) оприлюднило агентство УНІАН. За цими даними Тернопільщина в ТОП-5 регіонів з найнижчою пропонованою середньою заробітною платою, де Тернопільська область, так би мовити, краща з гірших. Тобто стверджувати, що на Тернопільщині високі зарплати, не можна, але й говорити про найнижчі  – це маніпуляція. Адже має йтися найперше про купівельну спроможність жителів тієї чи іншої області, враховуючи тарифи, ціни на продукти, оренду житла тощо.

Щодо тарифів, про які йдеться у другій половині допису, проаналізуємо далі. Чому автор обрав для порівняння з Тернополем два саме ці регіони, важко сказати, однак перевіримо правдивість наведеної ним інформації.

МЕСЕДЖ 2: Якщо в Рівному плата за тепло в місцях загального користування та транзит по стояках становить в межах 150-300 грн., в Чернівцях 200-400 грн., то в Тернополі  – 400-900 грн.

Очевидно, що саме нововведення у тарифі за опалення спонукало автора до написання цього посту, адже цю тему активно обговорюють, про неї інформують ЗМІ. Зміни в нарахуванні, нагадаємо, відбулись відповідно до законів «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік теплової енергії». Оплату вираховують за урядовою методикою №315 (повна назва – «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг №315 від 22.11.2018»). Новий рядок у квитанції відображає мінімальну частину середнього споживання із загального обсягу спожитої теплової енергії будинку. Тобто різні суми в платіжках будуть не тільки в жителів різних міст, а й у жителів одного будинку, адже, як пояснив заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Богдан Миськів в інтерв’ю ЗМІ, варість оплати залежить від площі квартири, кількості транзитних трубопроводів, які проходять через неї, їх діаметру і довжини. Має значення і температура зовнішнього повітря: чим тепліше, тим нарахування менші.

Окрім того, наразі у Тернополі працюють спеціальні комісії, що здійснюють обстеження багатоквартирних будинків, які отримують послуги із постачання теплової енергії. На період роботи комісій  призупинено нарахування додаткових платежів, які раніше отримували власники індивідуального опалення.  У тих квартирах, де зафіксовано, що стояки демонтовані  або ізольовані,  мешканцям буде проведений перерахунок з грудня 2021 року.

МЕСЕДЖ 3: Якщо в Рівному підняли вартість проїзду у тролейбусі до 6 грн., а в Чернівцях до 5 грн., то в Тернополі до 10 грн.

У даному повідомленні автор знову ж таки вибірково приділяє увагу лише одному виду громадського транспорту – тролейбусу. Щодо вартості на проїзд, то у Рівному ціна за квиток у даному електротранспорті зросла з 1 червня 2021 року на 2 гривні – з чотирьох до шести. У маршрутках проїзд вартує 8 гривень. У Чернівцях в лютому 2020 року підвищили вартість проїзду в тролейбусі з трьох до п’яти гривень.  У маршрутках від січня 2022 року проїзд зріс з семи до дев’яти гривень.

Що стосується Тернополя, то вартість проїзду у міському громадському транспорті з 1 жовтня 2021 року є однаковою як для тролейбусів, так і для автобусів (в звичайному режимі руху і в режимі маршрутного таксі ) та становить:

  • 8 гривень – при розрахунку за проїзд у тролейбусі, комунальному автобусі або маршрутному таксі «Соціальною картою тернополянина»;
  • 9 гривень – для пасажирів, що здійснюють оплату за проїзд у міському громадському транспорті неперсоніфікованим електронним квитком (так званим проїзним);
  • 10 гривень – для пасажирів, що сплачують за проїзд у громадському транспорті  безконтактною банківською картою, пристроєм з функцією NFC або разовим проїзним квитком.

Тобто вартість проїзду у тролейбусі в Тернополі і справді найвища, проте населення користується не тільки даним видом громадського транспорту. І якщо пасажир має «Картку тернополянина», то заплатить у маршрутці навіть менше, ніж у Чернівцях.

МЕСЕДЖ 4: Якщо в Рівному з 1 січня підвищилися тарифи на водопостачання і водовідведення до 32,6 грн./куб, в Чернівцях – до 27,9 грн./куб, то в Тернополі – до 36,6 грн./куб.

З нового року, через підвищення вартості електроенергії для не побутових споживачів,  у багатьох містах підвищився тариф на воду. Зокрема,  у Рівному 1 кубометр води подорожчав з 14,62 грн. до 16,68 грн. (+14,09%), а відведення 1 кубометра стоків – з 13,75 грн. до 15,91 грн. (+15,7%).  Разом – 32, 59 грн. У Чернівцях тариф зріс на 4,65 гривні за кубічний метр, або на 20%, і тепер вартує за водопостачання – 17,92 грн. за кубометр, а за водовідведення — 9,99 грн. за кубометр. Разом – 27,91 грн.

«Тернопільводокaнaл» підняв тариф з 30,024 грн. зa куб водопостачання та водовідведення – до 36,696 грн. Різниця – 6 гривень (або 22%). Проте варто зауважити, що тариф на воду не може бути однаковим у кожному місті. Адже його структура залежить від системи водопостачання, кількості насосного обладнання і працівників, числа абонентів і споживання води, вартості паливних матеріалів та навіть рельєфу міста.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

02.02.2022, 12:27
1442 Переглядів