Велика реформа для маленької школи

26.07.2019, 03:00
248 Переглядів

Як відомо, з минулого навчального року усі перші класи українських шкіл навчаються вже за новим стандартом, впровадженим в рамках реформи середньої освіти. Про те, як відбуваються започатковані зміни, ми попросили розповісти директорку Олишковецької ( Збаразький район Тернопільщини) загальноосвітньої школи I ступеня Уляною Чорній.


– Наша школа хоч і маленька – всього 22 учнів – проте осучаснена і оснащена усім необхідним для якісного навчання, – розпочала вона свою розповідь. – У першому класі, який навчається вже відповідно до вимог реформи, 8 дітей. На початку вересня минулого року ми відкрили кабінет Нової української школи.
– Уляно Петрівно, кажуть, що змінилася сама форма навчального процесу для першачків…
– Ось приклад – щопонеділка ми з дітками приходимо і сідаємо не за парти, а колом на килимок на підлозі ігрової кімнати. Півгодинне заняття так і називається – «ранкове коло», і на ньому ми говоримо про минулі вихідні, настрій та обираємо тему, яку діти вивчатимуть протягом наступного тижня. Після розминки проводимо заняття, але парти у нас, як бачите, теж розставлені колами. Тож четверо учнів сидять обличчями одне до одного і бачать навпроти очі друзів, а не їхні спини, що має полегшити роботу в команді. Оцінок ми не ставимо, як і жодних інших відзнак, можна казати лише «молодець» чи «розумник», тобто оцінювати лише позитивно і словесно, і так включно до кінця другого класу.
– А на які результати насамперед сподіваєтеся?
– Що зміниться насамперед філософія навчання: відтепер діти не будуть просто «зазубрювати» і переповідати інформацію з підручника — від них вимагатимуть творчого і нестандартного підходу до вирішення завдань. І я вважаю, що так і має бути, бо в теперішньому світі скрізь надають перевагу творчості та креативу, тож реформа допоможе нам навчити цьому дітей, адже сільські діти нічим не гірші за міських. Помітила, що раніше учні боялися говорити на уроках, а тепер вони більш розкуті, що важливо. Також дуже важливим є те, що тепер вчитель не буде почуватися щодо учнів зверхньо, а буде ставитися до них, як до своїх дітей. В нас так і є, ми любимо кожного свого учня.
– Будь-яка реформа – справа непроста, тож як щодо проблем та ризиків?
– Звичайно, вони є. Найбільше ми переживали за дисципліну учнів, адже реформа передбачає вільну поведінку дітей на заняттях, проте наші діти молодці — вони поводяться чемно і спокійно. Друге – це те, що до Нової української школи всі діти повинні йти у віці 6-ти років. З цим можуть виникнути проблеми, адже не всі малюки морально готові до цього в такому віці, тому для них це може стати стресовою ситуацією. Можна говорити і про існування ризику, що концепція Нової української школи та реформа середньої освіти матимуть лише формальне впровадження, тобто що відбудуться лише «косметичні» зміни, а сама якість навчання суттєво не зміниться. Проте ми впевнені, що цього не буде.
– Що можете сказати про фінансування?
– Кабінет фінансує Міністерство освіти і науки України, і він оснащений усім необхідним для навчання, діткам там приємно і комфортно. Однак на все решту грошей не вистачає, адже школа в нас маленька, тож і коштів виділили відповідно небагато. Тому шукаємо спонсорів, трохи допомагають батьки. Дуже сподіваємося, що реформа допоможе вирішити і цю проблему, і наші школи поступово досягнуть європейського рівня.

Тетяна Ленько

Фото автора

 

26.07.2019, 03:00
248 Переглядів