Знайди свою Твердиню, або спроба рецензії нового технотрилера

16.05.2016, 09:26
193 Переглядів

Людина часто звинувачує долю чи когось іншого у тому, що з нею стається. Хтось нарікає на Бога, а хтось вірить у прикмети: чорного кота, розбите люстерко. Так чи інакше, мало хто з нас задумується: те, що робимо і куди ступаємо – тільки наше власне рішення. Студенти зі Швеції, серед яких українець, японка, американець, росіянин та чех, збираються у небезпечну подорож до Перуанського міста Паїтіті. Карту вони отримали від загадкового художника, якого невдовзі знаходять з вирваним серцем, а від самої подорожі очікують екзотичного відпочинку та море незвичайних вражень. І студенти отримують їх – такі, що завжди мучитимуть їх в нічних жахах. Правда лише тих, хто залишиться живим…. Переповідати цілу історію немає сенсу. Це вже зробив Макс Кідрук у романі «Твердиня». Те, що автор є фанатом Стівена Кінга, короля жахів, вже говорить саме за себе. Жанр для свого твору автор вибрав незвичний – це технотрилер. І він цілком виправданий. Коли я прочитала роман, то усвідомила, що тепер розрізняю марки гвинтівок та виробників гвинтокрилів. А щодо розрахунків, то дізналась про вісімкову систему числення стародавніх жителів Паїтіті. І зовсім не дивно бачити у романі декілька сторінок з обчисленнями, адже за освітою Макс Кідрук – інженер-енергетик.
Роман виявився дуже захопливим, зважаючи на те, що автор веде своїх героїв і читачів шляхом, повним несподіванок. І, врешті-решт, доводить до Твердині – стародавньої будівлі, що ховає у своїх стінах безліч секретів. Головним секретом, який вдалось розгадати Семену – мегарозумному студентові з Росії, є зашифровані передбачення всіх великих трагедій людства аж до 2012 року. Однак згодом цей хлопець жорстоко вбитий. Це стало найбільшою несправедливістю для мене у цьому творі. Чому людина, яка могла попередити деякі з людських трагедій померла?
У Твердині, що «напхана золотом», це золото нікого не цікавить. Головне – камені, які долають силу тяжіння. Людське життя важить набагато більше, ніж все золото світу.
Макс Кідрук тримає читачів у напрузі аж до кінця книги, однак закінчення «Твердині» мене розчарувало. Головні персонажі, Левко і Сатомі, отримали вічний головний біль і згадку про друзів. Левко викинув на смітник набутки і знання віків та важливі передбачення для його сучасників. І все.. Це кінець. Тож нехай кожен, хто прочитає «Твердиню», зробить свій висновок, і не помилиться.
P. S. Цінуй життя, будь вірним другом, не бреши.

Тетяна Тетера
Фото автора

16.05.2016, 09:26
193 Переглядів