«Покажи власну сторінку у соцмережах – і я скажу, а хто ти»

09.03.2013, 16:45
361 Переглядів

Сторінка в соцмережах може багато чого розповісти про її власника, оскільки відображає внутрішнє «я» користувача. У цьому переконана кандидат психологічних наук, практичний психолог Наталія Гаєвська. Саме на інтернет-сторінках людина створює власний образ, який в реальному житті не завжди відкриває оточуючим. Оформлення сторінки, фотографії та «лайки» під матеріалами відображають сутність користувача, яку легко можуть прочитати психологи. Наталія Гаєвська переконана, що самодостатня людина, цілком задоволена життям, виставлятиме у соцмережах власні фотографії, світлини найближчих людей, поширюватиме матеріали на побутову тематику.
Якщо людина на свою сторінку, а зокрема на аватар ставить природу або тваринок ( журналіст Наталка Колтун і її білочки сюди не відносяться – примітка автора), то вона тим самим намагається заховатися за цими речами, їй необхідне самоствердження, така особа не задоволена собою і має якісь внутрішні конфлікти. «Що саме на аватарці – говорить про сутність користувача, – каже психолог. – Якщо це тварини із роду котячих, то така людина, перш за все, цінує свободу та незалежність і разом з тим домашній затишок. Собаки на сторінці свідчать, що цінностями людини є дружні стосунки та вірність».
Не рідко зустрічала Наталія Гаєвська і аніме. Щоб сказати щось про людину, необхідно в першу чергу розібратися із самим зображенням. Якщо переважають веселі картинки, а інших власних фото немає, то психологи вважають, що власник сторінки може знаходитися в депресії або відчуває в собі якийсь комплекс. І щоб цього не виказувати – ховається за веселими малюнками.
«Коли ж людина постійно оновлює свою сторінку, додає будь-яку інформацію про себе, нові фото, перепощує власні новини і повідомляє через соцмережі майже про кожен свій крок, то такі дії можна розцінити як самопіар, самопрезентацію, бажання завжди бути в полі зору оточуючих, а паралельно і самовдосконалення. Поганого нічого у цьому немає. Було б гірше, – переконана Наталія Гаєвська, – якби особа зупинилася на досягнутому і не йшла далі». Самотніх людей можна вичислити за кольорами їхньої сторінки та картинками. Найчастіше у них переважають сірі, коричневі, болотяні та тьмяні кольори та малюнки на тему «самотності». Таким людям не вистачає спілкування і вони його шукають в Інтернеті, каже психолог.
Серед інших важче виокремити фахівцям людей з хворою психікою – «збоченців». Вони, як правило, оформляють власні сторінки без якихось нездорових натяків, вміють дуже добре маскуватися, оскільки розуміють, що їхніх вподобань оточуючі не розділятимуть. Та й хворими вони себе не вважають. Тому визначити, хто перебуває «по той бік монітору» доволі складно.

09.03.2013, 04:45
361 Переглядів