Дайджест роздержавлення ЗМІ. Червень

04.07.2016, 09:37
147 Переглядів

Вінничина

Жоден з депутатів не підтримав роздержавлення

Проект рішення «Про реформування щотижневої обласної громадсько-політичної газети «Нове місто» та комунального підприємства «Редакція газети «Нове місто» Ладижинської міської ради»» не підтримав жоден із 24 присутніх на засіданні депутатів. Перед голосуванням міський голова Валерій Коломєйцев повідомив, що він має протилежну позицію ніж головний редактор Світлана Левицька, яка виступає за вихід міськради із засновників ЗМІ та передачу майна газети її колективу. «У нас розійшлися думки. У Світлани (Левицької, головний редактор «Нового міста»- ред.), позиція одна, вона говорить: Віддайте нам комунальне підприємство. А у мене позиція зовсім інша, я кажу: Потерпіть 2-3 роки, скільки нам дає закон, і після цього станете власниками і будете працювати. Я цю газету безкоштовно передав до міської ради, якщо щось зараз придбано, то це також є власністю  громади міста Ладижин, бо це є комунальне підприємство і ми її дофінансовуємо. Потрібно потерпіти, бо там є питання з приміщенням,- пояснив присутнім на сесії міський голова Коломєйцев і після цього виніс проект цього рішення на розгляд депутатів.

В результаті голосування, не виявилось жодного голосу за незалежність газети. Більшість депутатів утримались, але були і ті, хто голосував проти роздержавлення: У проекті рішення йшлося, що мерія зобов’язується передати приміщення по вул. Будівельників, 51, де розташована редакція газети, у користування ЗМІ на термін 15 років з розміром орендної плати установленим як для бюджетних організацій.

http://lada.fm/2016/07/01/zhoden-z-deputatv-u-ladizhin-ne-pdtrimav-rshennya-pro-rozderzhavlennya-komunalnoyi-gazeti.html#ixzz4DCu5pIax

Київщина

 Облрада влаштувала рейдерське захоплення газети

В порушення норм закону про роздержавлення ЗМІ Київська обласна рада прийняла рішення про усунення з посади директора – в.о. головного редактора газети “Час Київщини” Геннадія Гребньова. Гребньов відзначив, що Київська облрада порушила низку законів, в тому числі про роздержавлення ЗМІ, а також норму Кримінального кодексу про перешкоджання роботі журналістів. Він обіцяє діяти надалі в правовій площині. За словами Гребньова, в суд вже поданий позов на рішення облради. Редакція “Часу Київщини” колегіально вирішила долучитися до процесу роздержавлення на першому його етапі, до кінця березня цього року сповістивши про це співзасновників – облдержадміністрацію і обласну раду. Обласна рада протидіє цьому, ухваливши зміни до статуту низки комунальних підприємств і призначивши їм нових керівників.

http://espreso.tv/news/2016/06/08/kyyivska_oblrada_vlashtuvala_reyderske_zakhoplennya_quotchasu_kyyivschynyquot

Закарпаття

Обласна газета буде реформована

 Газета Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації “Новини Закарпаття” буде реформована – органи влади вийдуть із складу співзасновників, трудовий колектив перетвориться у суб’єкт господарювання. Таке рішення Закарпатська обласна рада більшістю голосів – 53 – прийняла на засіданні 14 червня. Також голова Закарпатської ОДА і водночас обласний депутат Геннадій Москаль запропонував одразу проголосувати за призначення головним редактором газети Мирослави Галас, яка наразі є в. о. керівника комунального ЗМІ. Свою пропозицію Москаль мотивував тим, що потрібно вирішувати різні організаційні питання і комунальне підприємство повинно мати керівника. Перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто зазначив, що відповідний проект рішення опублікований уже на сайті, але ще не пройшли терміни для ознайомлення з документом згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації”. Відтак даний проект рішення депутати вирішили, аби не порушувати законодавства, розглянути на наступному пленарному засіданні. Нагадаємо, багаторічного керівника редакції Віталія Ящищака депутати облради звільнили 17 березня. Згодом з’ясувалося, що відповідного проекту рішення – про звільнення редактора – не було опубліковано за 20 робочих днів.

На засіданні облради Геннадій Москаль також пояснив, що газета не могла бути роздержавлена під час так званої “першої хвилі”, оскільки ще й досі не інвентаризовано майно редакції. У прийнятому рішенні щодо роздержавлення вказується: “Вийти в строки, передбачені законодавством для другого етапу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій обласної ради та облдержадміністрації, зі складу співзасновників друкованого засобу масової інформації “Новини Закарпаття” з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання зі збереженням назви, цільового призначення, мови видання й тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації”.

http://zakarpattya.net.ua/News/157263-Zakarpatska-oblrada-dala-start-rozderzhavlenniu-hazety-Novyny-Zakarpattia

04.07.2016, 09:37
147 Переглядів